Dostupni linkovi

UN: SAD će kupiti 160.000 tona ukrajinskih žitarica za gladne u svetu


Brave Commander koji prevozi žito za Afriku pre polaska, u ukrajinskoj luci

SAD će narednih nedelja kupiti oko 160.000 tona žitarica iz Ukrajine za gladne u svetu, izjavio je izvršni direktor Svetskog programa UN za hranu Dejvid Bizli.

On je naveo da je ta pošiljka, jedna od nekoliko koje agencija UN planira, šest puta veća od prve pošiljke ukrajinskih žitarica koju su UN organizovale od početka ruske invazije na Ukrajinu, preneo je AP.

Bizli je rekao da konačno odredište žitarica koje će SAD kupiti još nije poznato.

Dodao je da UN procenjuju da 22 miliona ljudi u svetu gladuje i da je situacija posebno teška na Rogu Afrike.

Brod koji iz Ukrajine u Afriku nosi oko 25.000 tona je na putu i očekuje se da krajem avgusta prispe u Džibuti, odakle će žitarice kopnom biti poslate na sever Etiopiju, rekao je Bizli.

Prvi humanitarni brod koji su UN iznajmile za prevoz ukrajinskih žitarica "Brave Commander" krenuo je iz luke Pivdenje kod Harkova na jugu Ukrajine 16. avgusta.

Ovo je prva isporuka hrane u Afriku u okviru dogovora Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice uz posredovanje UN-a.

Zašto neće biti lako da se obnove ukrajinske pošiljke žitarica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Iako jedna pošiljka neće rešiti krizu, Svetski program za hranu je to ipak najavio kao "važan korak" u izvozu ukrajinskog žita u najteže pogođene zemlje.

Mesecima su borbe u Ukrajini i ruska blokada ukrajinskih luka značile da se žito proizvedeno u Ukrajini, jednom od ključnih izvoznika žitarica, gomilalo u silosima. To je podiglo globalne cene hrane i dovelo do gladi u Africi, Bliskom istoku i delovima Azije.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Svetski program UN za hranu prošle godine je od Ukrajine kupio polovinu količine žitarica potrebne da se nahrani 130 miliona gladnih u svetu.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG