Dostupni linkovi

Prvomajski protest upozorenja u Banjoj Luci: Ne novom Zakonu o radu


Nekoliko hiljada radnika, članova Savez sindikata Republike Srpske, održalo je u Banjaluci prvomajsku protestnu šetnju, kako bi ukazali na težak položaj radnika i rekli NE novom Zakonu o radu. Okupljanje je počelo pred zgradom Saveza sindikata nakon čega su okupljeni radnici prošli pored Privredne komore, te glavnom ulicom pored zgrade Vlade Republike Srpske do praka Mladen Stojanović, gdje su pročitali prvomajski proglas.

Noseći transparente “Ne novom zakonu o radu”, “Vratite dostojanstvo radnicima”i “Živio 1. maj – Međunarodni praznik rada”, te duvajući u pištaljke, radnici su započeli protestnu šetnju. Na kraju puta, okupljeni u parku Mladen Stojanović, rekli su jasno ˝Ne˝ novom Zakonu o radu.

Obraćajući se okupljenim radnicima, Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske rekla je:

˝Ovo je danas samo znak upozorenja, a nas ima u Sindikatu 120 hiljada, i svih 120 hiljada radnika u glas poručuje, ˝NE novom Zakonu o radu˝, rekla je Mišić.

Nakon toga Mišićeva je poslala poruku i Milenku Savanoviću, ministru rada i boračko-invalidske zaštite.

˝Znate li ministre koliko radnika u Republici Srpskoj radi a nema platu. Znate li ministre koliko njih ne može ljekaru da ode. Znate li ministre koliko je njih zaradilo penziju a ne može da je ostvari˝, poručila je Mišić

Mišićeva nije propustila priliku i da se obrati MMF-u, sa čijim predstavnicima je razgovarala prije nekoliko dana, a koji od entitetske Vlade traži donošenje novog Zakona o radu u zamjenu za novi aranžman.

˝Kažu oni nama, ‘Vi morate razumjeti kapital, vi morate da radite i morate da pristanete na smanjenja radničkih prava’, ‘Nećemo!’”, kazala je Mišić.

Okupljenim radnicima obratio se i Goran Stanković, predsjednik aktiva mladih u Savezu sindikata, te je pročitao sindikalni Prvomajski proglas.

˝Kao nagrada za naše strpljenje imamo dugovanja prema radnicima od milijardu KM za neisplaćene a zarađene plate i naknade. Dug od oko 850 miliona KM prema Fondovima. Više od 28 miliona odrađenih, a neplaćenih prekovremenih sati rada. Svakodnevne nezakonite otkaze, šikaniranja i maltretiranja radnika, prijetnje i poniženja˝, rekao je Stanković.

Čitajući proglas, Stanković je još jednom ponovio stav sindikata.

˝Ne damo naše kolektivne ugovore. Ne damo da nas ponižavate, vrijeđate i omalovažavate. Ne damo naš Zakon o radu˝, završava Stanković.

Na protestima je bio i Milorad Žarković, radnik Šumarstva iz Gacka, koji je u dva časa iza ponoći krenuo za Banjaluku kako bi stigao na proteste.

˝Poručio bih svim radnicima da se udruže i slože, i da zaustave ovu aljkavu vlast da ne donese taj nakaradni Zakon, kojim svi mi radnici u Republici Srpskoj gubimo sva moguća prava˝, rekao je Žarković

Nakon protesta, radnici su se mirno razišli uz poruku: ˝Ovo je samo početak˝.

XS
SM
MD
LG