Dostupni linkovi

Prvi osvajač Južnog pola iz Srbije: Pohod je bio iscrpljujuć


Dragan Jovović sa zastavom Srbije na Južnom polu
Dragan Jovović sa zastavom Srbije na Južnom polu
Prvi Srbin koji je osvojio Južni pol, Dragan Jovović vratio se u Kragujevac, nakon uspešno okončane ekspedicije na najjužniju tačku planete na koju je krenuo 1. januara.

Kragujevački alpinista je zajedno sa još trojicom Rusa 16. januara u 16.50 stigao na najjužniju tačku planete prešavši na skijama 110 kilometara po ledenom snežnom bespuću.

Stići do najjužnije tačke planete na skijama putem dugim 110 kilometara na temperaturi koja je dostizala minus 52 stepena nije ni lako ni bezopasno.
Dragan Jovović po povratku u Srbiju
Dragan Jovović po povratku u Srbiju

Jovović je shvatio da je to izuzetno naporan i hrabar poduhvat tek kada je stigao na cilj skoro potpuno iscrpljen.

„Bilo je teško i iscrpljujuće. Posle svih muka i napora uloženih da stignem do cilja želeo sam samo da što pre odem odatle. Slikao sam se i gotovo. Onda sam pomislio dobro je što je sve prošlo bez velikih problema. Moj cilj je bio da se zastava Srbije konačno nađe na mestu gde nikada do sada nije bila, na najjužnijoj tački zemlje“, kaže Jovović.

Odmah nakon sletanja na Antartik članove ekspedicije dočekala je snažna snežna oluja, a zbog hladnoće ubrzo su im se ispraznile sve baterije u fotoaparatima i kamerama.

Opasan momenat

Prvog dana pohoda je teško disao zbog razređenog vazduha, ali se ubrzo aklimatizovao i uspeo da stigne do cilja.
Dragan Jovović sa članovima ekspedicije na Južnom polu
Dragan Jovović sa članovima ekspedicije na Južnom polu

“Prva tri, četiri dana su mi bila teška zbog aklimatizacije, a prvog dana bili smo potpuno iscrpljeni i prešli samo samo četiri kilometra. Verujte mi dalje se nije moglo jer se svaki korak pretvarao u bol. Kasnije mi je bilo sve lakše”, priča osvajač Južnog pola.

Najopasniji događaj zbio se četvrtog dana pohoda kada je Jovović zbog žurbe prilikom vezivanja pertli, skinuo tri sloja zaštitnih rukavica zbog čega mu se praktično zaledila šaka desne ruke.

Zahvaljujući velikom alpinističkom iskustvu, prošao je bez težih posledica.

“To sam uradio verovatno za pola minuta. Ali za pola minuta, na minus 45 stepeni, praktično se sledi krv u žilama. Došlo je do naglog zamrzavanja prstiju i to je bio opasan momenat. Znao sam šta treba uraditi pa sam snažnim kružnim zamasima ruke uspeo da ubrizgam krv u prste”, kaže Jovović.

Jovović je na skijama putovao po ledenim bespućima kojim je pre sto godina Roald Amundsen stigao na Južni pol. Ekspedicija je krenula iz čileanskog grada Punta Arenas, odakle je avionom doletela do Patriot Hilsa, a odatle na skijama nastavila pohod ka Južnom polu.

U ekspediciji nije bilo nosača opreme, a alpinisti su sami vuku sanke i opremu tešku po 50 kilograma i postavljaju logore.

Do sada su samo četiri Srbina pokušala da osvoje Južni pol, ali bez uspeha.
XS
SM
MD
LG