Dostupni linkovi

Prvi maj uz porciju fižola i žuti karton Vladi Hrvatske


Prvi maj u Zagrebu, ilustrativna fotografija
Prvi maj u Zagrebu, ilustrativna fotografija
Prvi maj, praznik rada, u Hrvatskoj je obilježen tradicionalnim dijeljenjem graha u zagrebačkom parku Maksimir i gradovima u unutrašnjosti, dok su sindikati održali prosvjede u kojima su vlastima u Hrvatskoj simbolično dodijelili žuti karton.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na prosvjednom skupu pod nazivom “Opomena Vladi RH” na središnjem zagrebačkom trgu. Skup su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), a svi sudionici skupa su imali zajedničko obilježje - žuti karton.

To je, kako su istaknuli sindikalni čelnici, opomena vlastima jer ubrzano rastu troškovi života koje već tri četvrtine građana jedva podmiruje, PDV je povećan na 25 posto, raste broj nezaposlenih i umirovljenika, poskupljuju struja i plin, a nema socijalnog dijaloga, javlja HRT.

U prigodnim govorima sindikalni su čelnici prozvali premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika vlade Radimira Čačića te ministra Slavka Linića. Prije ste tražili našu podršku, a kad ste je dobili smiješite se, poručio im je Krešimir Sever.

Nakon prosvjeda predsjednici središnjica su otišli na Markov trg kako bi na ulazima u sjedište Vlade i Hrvatskog sabora ostavili žute kartone.

U povodu praznika rada više tisuća građana okupilo se u maksimirskom parku u Zagrebu, gdje im je dijeljen grah.

Proslava i ove godine godine protječe bez sindikalnih središnjica. U Maksimir su ipak stigli neki od predstavnika nezadovoljnih radnika i to članovi Sindikata nezaposlenih Hrvatske, članice Demokratske stranke žena te bivše radnice propale tvornice Kamensko. Svi ističu da su i ovogodišnju proslavu zasjenili gospodarski problemi i više od 325 tisuća nezaposlenih.

Uz transparent “Hoćemo posao, stop praznim obećanjima” građanima su dijelili letke u kojima pozivaju na osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih, kojim bi se investiralo u proizvodno gospodarstvo i obrtništvo, odnosno spašavala postojeća i otvarala nova radna mjesta. Predlažu da se sredstva za taj fond, uz ostalo, prikupljaju uvođenjem 15-postotnih odbitaka na neto plaću saborskih zastupnika, državnih dužnosnika i hrvatskih promatrača u EU parlamentu.

U Splitu intervenirala policija zbog gužve u dijeljenju graha

Na proslavi Međunarodnog praznika rada na splitskom Marjanu, sindikati su za građane pripremili 2.000 porcija fažola, ali je zbog velike navale došlo do naguravanja pa je, kako pišu hrvatski mediji, morala intervenirati policija.

Sindikati su za Vladu žuti karton uz najavu da će iduće godine za 1. svibnja Vlada dobiti crveni karton ne popravi li se teška gospodarska situacija.

Voditelj splitskog područnog ureda SSSH-a Zoran Kačić upozorio je kako u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, kruži bauk otkaza radnih mjesta i likvidacija tvrtki.

U organizaciji regionalnih sindikata SSSH i PPDIV-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na lijevoj obali Drave održana je tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada, na kojoj je podijeljeno 2500 porcija graha.

Prvosvibanjska proslava bila je i u znaku prosvjeda protiv, kako je rekao sindikalist Frano Kopić, teškog života koji pogađa velik broj nezaposlenih, onih koji rade a ne primaju plaće i svih koji teško žive. Velik broj prisutnih građana imao je žute kartone, koje se po riječima SSSH-ova sindikalnog povjerenika Kopića daju hrvatskoj Vladi za sve što je mogla učiniti za građane koji žive na granici ljudskog dostojanstva, a nije učinila, ali i kao upozorenje da poslije žutih kartona slijede crveni, javlja HRT.

Povodom Prvog maja, gradski čelnici Osijeka dijelili su građanima grah.
XS
SM
MD
LG