Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvomajski uranci u vreme krize


Prvomajsko okupljanje u Beogradu, Foto: Radovan Borović

Do početka devedesetih godina prošlog veka, Prvi maj, uz različite zabavne i sportske programe, roštilj i piće, slavio se širom Srbije. Danas se sindikalni protesti na ivici socijalne ekspolozije a republički zaštitnik građana u Srbiji upozorava da su prava radika u Srbiji ozbiljno ugrožena.

Crvene zastave s natpisom "Proleteri svih zemalja, ujedinite se" -tradicionalni prvomajski radnički dekor, danas je u Srbiji više nego daleka prošlost. Do početka devedesetih godina prošlog veka, prvomajski uranak uz različite zabavne i sportske programe, roštilj i piće, slavio se širom Srbije. Kragujevac nekadašnji ponos radnika samoupravljača bez prvomajskog je uranka, kačamaka i vruće rakije. U Šumaricama se okupilo nekoliko stotina uglavnom starijih Kragujevčana....

Prvomajsko okupljanje, Foto: Vesna Anđić
"Pošto više ne radimo kao što smo radili, praznik je više u drugom planu. Odavno ga ne slavim. To je međunarodni praznik, ipak se to treba da se obeleži. Kad ima čovek para onda može da slavi , a kad nema onda nemože ništa da slavi. Ako nemaš egzistenciju onda ti nije praznik", kažu sagovornici našeg radija."

Jugoslav Ristić, predsednik Gradskog veća samostalnog sindikata u Kragujevcu, upozorava da zbog izuzetno teškog materijalnog položaja radnici nemaju mnogo razloga za prvomajski uranak.

"Jasno je da se to najdirektnije održava na primanja zaposlenih, ekonomski položaj. Jednostavno nema mnogo prostora za slavlja."


Po tradiciji, praznik, bi radnici iskoristili da posete obližnja izletišta. Užički radnici, pogotovo oni iz fabričkog basena Sevojno, kao po pravilu, odlazili su na Zlatibor:

Foto: Vesna Anđić
"Išli smo nekada na uranak, pravili smo gore ručak, bilo je pečenja, dvadeset autobusa iz Seiojna je išlo. Tužni smo, ali šta da radimo. Nekad su praznici Prvog maja bili sasvim drugčiji, izlazili su i zaposleni i nezaposleni. Bolje se živelo. Siromaštvo, beda i jad.To se dešava sa nama radnicima. Mi propadamo", žali se naš sagovornik.

Danas se sindikalni protesti na ivici socijalne ekspolozije, a republički zaštitnik građana Saša Janković, povodom Međunarodnog praznika rada - 1. maja, kaže:

"Prava radnika u Srbiji ozbiljno su ugrožena povlađivanjem interesima onih nekorektnih poslodavaca koji ekonomsku i vrednosnu krizu, lavirinte procesa privatizacije i neefikasnost mehanizama pravne zaštite koriste da bi se obogatili na račun besplatnog rada drugih."

Istovremeno, predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak, smatra da nema razloga da se 1. maj glorifikuje i da se lamentira praznim žalopojkama nad sudbinom radnika:

Foto: Vesna Anđić
"Mogu samo da kažem da je to poraz kada se ombudsmani brinu za prava radnika, a ne sindikati. Otkud on zna kakva su naša prava kada nikada sa nama nije komunicirao. Odnosno, ako je toliko zabrinut, osnovna je logika, ajde da pozovem one zbog kojih sam zabrinut. Otkud on zna kako je nama. Sve je isto kao u vreme Miloševića."

Dok se među sindikalnim centralama vodi mali tih rat oko raspodele radničkih nevolja, koje i čelnicima donose benefite, niko nema odgovor, a možda još manje i kontrolu, nad mogućim socijalnim nemirima nezadovoljnih radnika.

"Azotara Pančevo, koja godinu dana nije dobila platu, koja je prodata tajkunima, raspala se 1200 radnika je na ulici. Niko ne spominje radnika i seljaka da stimuliše da radi,da društvo ima da vlada ima, da Srbija bude bogata, smatra Čanak. Uoči prvomajskog radničkog praznika optimističke poruke nema ni ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Kaže da je razlog tome, vreme u kojem živimo."


Ivica Dačić na prvomajskom okupljanju, Foto: Radovan Borović
Predsednik SPS Ivica Dačić, koji je i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, kaže da bi 1. maj trebalo obeležavati kao dan kada će se podvući ideja socijalne pravde u Srbiji, a ne da se praznuje kao ranije.

"Sve u svemu mi podržavamo zahteve sindikata koji idu ka tome da se teret ekonomske krize na prebaci isključivo na leđa onih koji žive od svoga rada. Posebno je naš zadatak težak u ovom periodu kada se zna, da bez određenog nivoa ekonomskog razvoja nema ni socijalne pravde. Baš zato i u našoj zemlji treba da se obeležava Prvi maj. On je godinama bio dan kada se praznovalo, mislim da je prošlo vreme praznovanja, ovo treba da bude dan kada će se još jednom pocrtati ta osnovna ideja socijalne pravde u našoj državi", kaže Dačić.

Mada je globalna ekonomska kriza samo pojačala socijalno raslojavanje i radničke nevolje, hiljade građana Srbije teško da se odriče roštilja i prvomajskih proslava na tradicionalnim izletištima.
XS
SM
MD
LG