Dostupni linkovi

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u BiH


Majmunske boginje u Demokratskoj Republici Kongo
Majmunske boginje u Demokratskoj Republici Kongo

Prvi slučaj majmunskih boginja u Bosni i Hercegovini (BiH) registrovan je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je u toj ustanovi za Fenu u srijedu, 13. jula.

Kako se navodi, riječ je o pacijentu koji se dan ranije, 12. jula javio na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a, te je, nakon mikrobiološke analize, utvrđeno da je pozitivan na virus majmunskih boginja.

Za sada nema više informacija o stanju pacijenta, niti je saopšteno na koji način se sumnja da je dospio u kontakt sa virusom.

Prvi slučajevi zarazom majmunskim boginjama u regionu registrovani su u drugoj polovini juna i u Srbiji, te Hrvatskoj.

Šta znamo o majmunskim boginjama?

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

One su virus koji uzrokuje simptome groznice, kao i karakterističan kvrgav osip. Obično je blag, iako postoje dva glavna soja - kongo i zapadnoafrički soj.

Kongo soj je teži oblik i ima stopu smrtnosti od deset odsto, dok je zapadnoafrički blaža varijanta, sa stopom smrtnosti od jedan odsto.

Majmunske boginje su česte za udaljene dijelove centralne i zapadne Afrike, a svi slučajevi bolesti van kontinenta povezuju se s putovanjem u ovo područje.

Epidemije izazivaju uzbunu jer se virusna bolest se širi bliskim kontaktom, a prvi put je pronađena kod majmuna i uglavnom se javlja u zapadnoj i centralnoj Africi. Samo povremeno se širi i drugdje.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je rizik za javno zdravlje od ove bolesti trenutno procijenjen na umjeren.

Upozoreno je, međutim, da bi rizik mogao postati visok "ako virus iskoristi priliku da se uspostavi u neendemskim zemljema kao široko rasprostranjeni ljudski patogen".

XS
SM
MD
LG