Dostupni linkovi

Prvi slučaj ebole u Njujorku


Bolnica Bellevue u kojoj je doktoru Spenceru potvrđeno da je zaražen ebolom, Njujork.
Bolnica Bellevue u kojoj je doktoru Spenceru potvrđeno da je zaražen ebolom, Njujork.

Jedan njujorški ljekar, koji se nedavno vratio iz zapadne Afrike, inficiran je virusom ebole, izjavio je sinoć gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio (Bil de Blazio).

Ljekar (33), koji je u Gvineji liječio pacijente, prvi je slučaj infekcije u najvećem gradu u Sjedinjenim Državama i četvrti slučaj u toj zemlji.

Njujorški zvaničnici su saopštili da je doktor Craig Spencer (Kreg Spenser) koristio metro i džogirao prije nego se počeo osjećati loše.

"Nema razloga da se Njujorkčani brinu", rekao je De Blasio novinarima i dodao da je grad od 8,4 miliona stanovnika sve pripremio u slučaju da dođe do nove infekcije.

Ljekar Spencer se nalazi u karantinu jedne bolnice u njujorškoj četvrti Menheten.

Trenutno, za samo troje ljudi u SAD je utvrđeno da su zaraženi, a jedno lice je u međuvremenu preminulo - Liberijac iz Dalasa.

Epidemija i u Maliju

Mali je šesta zemlja Zapadne Afrike koju je pogodio smrtonosni virus ebole.

Agencije prenose da je u četvrtak (23. oktobar) dvogodišnja djevojčica testirana na virus i nalaz je potvrdan.

Ona je skoro došla sa svojim roditeljima iz susjedne Gvineje, gdje uveliko vlada epidemija ebole.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zemlje u kojim vlada epidemija ebole u zapadnoj Africi muče se da nađu medicinsko osoblje za borbu protiv ove epidemije koja je odgovorna za smrt 4.900 osoba od decembra 2013., saopštila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Sumnje na ebolu i u Libanu

Muškarac koji je u Liban doputovao iz Zapadne Afrike smješten je u karantin zbog sumnje da je zaražen ebolom, što bi bio prvi takav slučaj u toj zemlji.

Libanski ministar zdravlja Wael Abu Faour (Vael Abu Faur) rekao je da je državljanin Libana sam došao u bolnicu, pošto je posumnjao da ima simptome zaraze ebolom.

Faour je dodao da je pacijent početkom sedmice doputovao iz Zapadne Afrike, prenio je AP.

On je smješten u bolnicu u Bejrutu, koja je već pripremila specijalni tim za slučajeve pojave bolesti kao što je ebola.

Hiljade Libanaca žive u afričkim zemljama, uključujući Gvineju, Liberiju i Sijera Laona.

Zaštitne maske

Jedna mala japanska kompanija je saopštila u petak da je odlučila ponuditi 10.000 zaštitnih maski za tri zapadnoafričke zemlje uglavnom pogođene epidemijom ebole.

"Primili smo poziv vlade Gvineje koja od nas želi kupiti maske. Međutim, kako je za tu proceduru potrebno nekoliko mjeseci, odlučili smo im dati (jedna maska je 59 eura) za osoblje koje liječi oboljele", rekao je Tsuyoshi Nakagawara, jedan od direktora preduzeća Clever.

Ovu ponudu će iskoristiti i Liberija i Demokratska Republika Kongo.

Gvinejski zvaničnici, precizirao je on, su tražili masku koja ne može zadržavati virus statičkim elektricitetom.

Japanska kompanija proizvodi upravo ovu vrstu maski, koja je zahvaljujući kemijskoj impregnaciji na površini, otporna 99 posto na viruse, čak i na eboline, precizirao je Nakagawara.

Jedno drugo japansko preduzeće ima veliku ulogu u borbi protiv ebole Toyama Chemical, ogranak grupe Fujifilm Holdings. Ono je dizajniralo lijek protiv gripe nazvan Avigan (čija se molekula zove favipiravir) koji se pokazao efikasan kod miševa protiv ebole. Daje se u obliku tableta i čini se kao jedini mogući tretman koji se može brzo proizvesti.

Proba koja treba pokazati njegovu efikasnost na ljudima trebalo bi da započne u novembru u Gvineji, pod vodstvom francuskog tima, u nadi da će dati rezultate krajem 2014. godine.

XS
SM
MD
LG