Dostupni linkovi

Prvomajski skupovi i protesna šetnja u Beogradu


Šetnja povodom Međunarodnog praznika rada u organizaciji Platforme "Solidarnost" i koalicije "Moramo". Učesnici protesta nose i crteže koji simbolizuju osam rudara poginulih u rudniku uglja "Soko" kod Aleksinca 1. aprila 2022. Beograd, 1. maj 2022.

Predstavnici opozicione koalicije "Moramo" i političke platforne "Solidarnost" položili su, tokom prvomajskog skupa, ruže na spomenik teoretičaru i vođi socijalističkog pokreta Dimitriju Tucoviću, na beogradskom trgu Slavija, i pozvali na solidarnost u borbi za "dostojanstven život radnika".

Povodom međunarodnog Praznika rada, u Beogradu je skup, nešto ranije, održao i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) "Nezavisnost".

Nosilac parlamentarne liste koalicije "Moramo" Nebojša Zelenović izjavio je da radno vreme mora da se skrati i da plata bude za dostojanstven život.

Do spomenika Dimitriju Tucoviću, učesnici skupa, došli su u protesnoj šetnji tokom koje su, uz transparente, nosili i crteže koji simbolizuju osam rudara poginulih u rudniku uglja "Soko" kod Aleksinca 1. aprila 2022.

Učesnici protesta u Beogradu sa crtežima rudara poginulih u rudniku "Soko" kod Aleksinca 1. aprila 2022.
Učesnici protesta u Beogradu sa crtežima rudara poginulih u rudniku "Soko" kod Aleksinca 1. aprila 2022.

Predstavnik političke platforme "Solidarnost" Miloš Baković Jadžić rekao je da obeležavanje Međunarodnog dana rada ima smisla samo ako se borba za radnička i socijalna prava vodi svakog dana.

Nešto ranije, u centru Beograda prvomajski skup je organizovao UGS "Nezavisnost" čiji su predstavnici pozvali radnike da se sindikalno oganizuju.

"To je jedini način za radnici zaštite svoja prava", rekla je predsednica tog sindikata Čedanka Andrić na skupu pod nazivom "Opasulji se - organizuj se u sindikat", navodeći da ovaj izraz "u narodu znači poziv da se neko dozove pameti, u ovom slučaju radnici organizuju u sindikat".

Rano ujutru, delegacija Socijalističke partije Srbije, koju je predvodio predsednik Ivica Dačić, položila je venac na grob Dimitrija Tucovića, na Novom groblju.

XS
SM
MD
LG