Dostupni linkovi

Prva banka najavila tužbu protiv Centralne banke


Centralna banka Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Nezadovoljni činjenicom da im Centralna banka još uvijek ne dozvoljava da počnu sa kreditnim aktivnostima, odnosno, zbog sopstvene projekcije da su zbog tih mjera ostali uskraćeni za ukupan profit od 16 miliona eura za prošlu godinu, menadžment Prve banke je najavio tužbu protiv Centralne banke.

Iz ove institucije u četvrtak nije bilo moguće dobiti reakciju na najavu i izrečene tvrdnje, a u opoziciji kažu da se radi o skandaloznom potezu menadžmenta banke, koji zapravo, po njihovim procjenama, predstavlja odraz volje njenih glavnih akcionara, odnosno, vrha vlasti.

"Ofanziva menadžmenta Prve banke je pokušaj političkog pozicioniranja i rezultat skraćenja mandata rukovodstvu Centralne banke, i želje da se na tome profitira", rekao je za RSE funkcioner opozicionog Pokreta za promjene Zarija Pejović.

"Prva banka nema razloga da tuži Centralnu banku zato što je CB primjenjivala mjere koje su potpuno adekvatne s obzirom na loš kreditni menadžement koji je Prva banka je imala i sa kojim je došla u stanje stresnih gubitaka koji su mogli da oštete i deponente i državu, kao što i jesu oštetili državu. Kada Centralna i dalje ne dozvoljava Prvoj banci da vrši kreditiranje onda je to vjerovatno zbog toga što smatraju da Prva banka i dalje ima loš menadžment koji i dalje nije u stanju da efikasno plasira kredite. Dakle, ako imamo činjenicu da gospodin Drecun nema prethodnog iskustva rada u bankarstvu, a prvi je čovjek jedne banke, možda je upravo fospodin Drecun ta prva smetnja sposobnosti da Prva banka stekne povjerenje Centralne banke i tako plasira sredstva," kaže Pejović.
Radojica Živković, Foto: Savo Prelević

Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković kaže da je nevjerovatno da komercijalna banka tuži Centralnu banku, ali da se Prvoj banci to može zbog vlasničke strukture.

"Mislim da iza svega toga stoji Vlada i vlasnici Prve banke, a sam Drecun je eksponent koji je zadužen da priča to što priča," smatra on.

Prva banka plijeni pažnju domaće javnosti zbog ocjena da predstavlja drastičan primjer konflikta interesa, jer Prvu banku kontroliše Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar ove banke sa oko dva posto učešća. U tom kontekstu, ističe se i slučaj dodjele 44 miliona eura državne pomoći ovoj banci, koja se zbog neracionalnog poslovanja, prije dvije godine našla u velikim teškoćama zbog nelikvidnosti.

Opozicija: Nedopustivo prijetiti poslanicima sa pozicija vlasti

Državna pomoć je dodijeljena na osnovu Zakona o zaštiti bankarskog sistema u periodu krize, ali je Prva banka bila jedini korisnik. Prva banka je novac vratila, ali je nedavno iz Centralne banke ukazano da je način vraćanja bio problematičan, a naknadno su se u javnosti pojavili i podaci o više državnih firmi i institucija koje su deponovale značajna sredstva u ovoj banci, koja je u parlamentu dovedena u vezu i sa organizovanim kriminalom.

Zbog takve izjave, menadžment Prve banke predsjedniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću prijeti tužbom. Medojević kaže da nije iznenađen, a u izjavi podgoričkom radiju Antena M, napominje da su mu, kao članu Odbora za bezbjednost, bili dostupni policijski papiri u kojima se, navodno, pojavljuju djelovi poslovne imperije Darka Šarića kao komitenta Prve banke: da je tu deponovao sredstva i uzimao kredite, iako se, kako kaže, "zna da je on bio jedan od šefova najvećeg kartela organizovanog kriminala."

U ovoj državi jako bi bilo interesantno da se utvrde finansijski tokovi porodice Šarić, kaže funkcioner Pokreta za promjene, Zarija Pejović.
Pejović kaže da je Medojević samo radio svoj posao.

"Poslanik ima pravo i obavezu da iznosi slobodno svoje tvrdnje jer on ima imunitet. Ako ste znali i ako imate indicije vi morate da ih saopštite jer ste poslanik koji je izabran od naroda. A na državnom tužilaštvu je da ispita navode koje je poslanik iznio. U ovoj državi jako bi bilo interesantno da se utvrde finansijski tokovi porodice Šarić. U svakom slučaju na potezu je državno tužilaštvo. Ali, avaj to bi bilo lako u državi u kojoj se zna da institucije rade svoj posao," zaključuje Pejović.

"Nedopustivo je da se poslaniku prijeti zbog riječi izgovorene u parlamentu", kaže Živković.

"Mislim da je to nedopustivo prijetiti poslanicima sa pozicija vlasti. Jer, nije to sa pozicije direktora jedne komercijalne banke već vlasti i vlasnika Prve banke a znamo ko su vlasnici. Nedopustivo i skandalozno,"
riječi su Živkovića.

Moglo bi vas interesovati i ovo:
Da li je crnogorski guverner izdao nacionalni interes?

Da li crnogorska Vlada želi monetarnu kontrolu
Eskalacija dugotrajnog sukoba crnogorske vlade i Centralne banke
XS
SM
MD
LG