Dostupni linkovi

Arheolozi otkrili "prvu crkvu na svijetu"


nalazište u Jordanu

Arheolozi u Jordanu otkrili su "prvu crkvu na svijetu". Najbrži kompjuter na svijetu će nadzirati američki nuklearni arsenal. Nije sve u veličini kada govorimo o evoluciji mozga, kažu stručnjaci. Djevojčice bolje računaju piše u časopisu Science, a francuski istraživači upozoravaju da pušenje šteti pamćenju.

Arheolozi u Jordanu otkrili su "prvu crkvu na svijetu" u Rihabu, 40 kilometara sjeveroistočno od Ammana, piše Jordan Times.

"Vjerujemo da smo otkrili prvu crkvu na svijetu koja datira od 33. do 70. godine naše ere," rekao je za novine Abdul Qader Hassan, čelnik Centra za arheološke studije u Rihabu.

Otkriće ispod crkve svetog Jurja u Rihabu je "izvanredno jer imamo dokaze vjerovati da je ta crkva pružala zaklon za 70-ero ranih kršćana, učenika Isusa Krista", kazao je.

Rani kršćani, opisani natpisom u mozaiku na podu crkve svetog Jurja kao "70 ljubljenih od Boga", pobjegli su iz Jeruzalema tijekom progona kršćana u sjeverni dio Jordana," dodao je Hassan.

Pozivajući se na povijesne izvore, Hassan je rekao da je njih 70 živjelo i prakticiralo vjeru u tajnosti u toj podzemnoj crkvi.

Najbrži kompjuter na svijetu će nadzirati američki nuklearni arsenal

Vlada Sjedinjenih Država namjerava na nadzoru američkog nuklearnog arsenala zaposliti najbrži kompjuter na svijetu. Ministarstvo energetike navodi da će ovo superračunalo proizvesti IBM koji će ga i instalirati u vladinom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku.

Uz nadzor nad nuklearnim bojevim glavama, kompjuter će raditi i na rješavanju globalnih energetskih problema.

U računalu koje je nazvano 'Roadrunner' ugradit će se i dijelovi koji su se pokazali uspješnima u raznim videoigrama, saopćila je korporacija IBM.

Sprava će u jednoj sekundi izvesti hiljadu trilijuna računskih operacija – dva puta više od sadašnjeg najbržeg kompjutera koji je također izradio IBM.

Pluton je od sad plutoid

Zemlja i Pluton NASA copyright

Pluton je izgubio titulu planete 2006. godine, a danas je dobio nagradu - novo zvanje. Pluton i slične planete od sad se smatraju plutoidima i to novom odlukom Međunarodne astronomske unije čiji su se članovi sastali danas u Oslu u Norveškoj.

Novi termin je definisan kao nebesko tijelo koje kruži oko Sunca, a udaljenije je od Neptuna. Ova tijela moraju biti okruglastog oblika i u svojoj orbiti mogu imati druge manje objekte, prenosi Reuters.

Dosadašnja dva plutoida zovu se Pluto i Eris, ali se naučnici nadaju da bi mogli pronaći još ovakvih nebeskih tijela.

Ubijaju Mrtvo more

Izraelci, Palestinci i Jordanci crpe vodu iz Jordana i njome navodnjavaju velika polja duž obala uske rijeke koja utječe u Mrtvo more. A razina Mrtvog mora spušta se po metar godišnje.

"Mrtvo more polako presušuje i samo ga neki veliki tehnički zahvat može spasiti", kaže se u izvještaju Associated Pressa.

Zbog velike slanosti u njemu praktički nema života no zbog djelovanja čovjeka ponestaje i vode.

Glavni krivci:

Dugi periodi suše, izgradnja turističkih objekata i slaba koordinacija između Jordanaca, Izraelaca i Palestinaca dodatno otežavaju problem.

"Rijeka Jordan, jedina rijeka koja utječe u Mrtvo more, tisućama je godina nadoknađivala gubitak vode (uzrokovan velikim isparavanjem). No, posljednjih nekoliko desetljeća stanovnici Izraela i Jordana crpe vodu iz rijeke Jordana i njome navodnjavaju velika polja duž obala te uske rijeke koja dijeli njihove dvije zemlje, pa stoga Mrtvo more polako presušuje."

Ukoliko se ništa ne poduzme, razina mora i dalje će se smanjivati otprilike metar godišnje, što će imati strašne posljedice po životinjski svijet i vegetaciju okolnog područja, zaključeno je na temelju jednog istraživanja provedenog u Izraelu.

Ovo more bogato mineralima nalazi se 400 metara ispod srednje razine svjetskih mora – niže nego bilo koja druga vodena površina na Zemlji.Veličina mozga nije ključ inteligencije!


Nije sve u veličini kada govorimo o evoluciji mozga, kažu stručnjaci. Britanska studija otkriva da bi sve veća složenost i povezanost između moždanih ćelija mogla biti najveća pokretačka sila u čovjeka.

Studija časopisa „Nature Neuroscience“ našla je očite razlike između moždanih spojnica sisavaca, insekata i jednostaničnih organizama.


Promjene koje su se dogodile prije 500 milijuna godina vjerojatno su važnije nego sama veličina mozga, kažu istraživači.

Prethistorijski ljudi, poput homo erectusa, imali su bitno manje mozgove nego moderan čovjek.

Dokazi pokazuju da je veličina ljudskog mozga postigla evolucijsku prednost veličine da bi se nadoknadili očiti nedostaci - osobito rizik tijekom porođaja i povećanu količinu energije koja je potrebna da veći mozak normalno funkcionira.

Uglavnom, istraživanja sa Sanger Instituta iz Cambridgea, te Edinburgskog sveučilišta, pokazuju da to vjerojatno nije cijela priča te da ključ evolucijskog proboja leži u još nečemu osim povećanju broja moždanih stanica.

Pomno je proučavana sinapsa, tj. veza između stanica živčanog sustava, na tri različita tipa živih bića, jednostaničnoj plijesni, muhi i mišu koji predstavljaju tri različita stupnja evolucije života na Zemlji.

Od posebnog značaja je 600 proteina pronađenih u sinapsi sisavaca.

Na iznenađenje znanstvenika, samo polovica je pronađena u sinapsi muhe dok je u jednostaničnoj plijesni koja nema mozak, bilo prisutno otprilike 25 proteina.

Smatraju da su veliki napreci u evoluciji, od jednostaničnog do višestaničnog organizma, te razvoja od beskralježnjaka do kralježnjaka, izazvani brzom promjenom u složenosti sinapse.

Djevojčice bolje računaju

Djevojčice bolje čitaju od dječaka, no kad je riječ o matematici mogu držati korak s dječacima, ako odrastaju u zemljama u kojima nema razlika među spolovima, ustvrdili su znanstvenici u časopisu Science.

Istraživanje su, proveli znanstvenici s firentinskog European University Institutea, koje je vodio prof. Luigi Guiso. Usporedili vještinu 'baratanja' brojkama i čitanja na više od 276.000 djevojčica i dječaka u dobi od 15 godina u 40 različitih zemalja.

Guisovo je istraživanje pokazalo kakav je odnos između socijalnog statusa žena u određenoj zemlji i njihovih matematičkih vještina. Pokazalo se da, što je društveni status djevojčice bio bolji, veće su joj bile i matematičke sposobnosti.

Prema dosadašnjim analizama, djevojčice su u prosjeku bile lošije matematičarke od svojih muških kolega, no u zemljama u kojima su žene bile socijalno izjednačene sa svojim muškim kolegama i matematički rezultati djevojčica bili su bolji.

U Švedskoj i Norveškoj, primjerice u kojima gotovo da se i ne osjeća nejednakost između muškaraca i žena u bilo kojem društvenom segmentu, razlika u rezultatima matematičkih testova između djevojčica i dječaka bila je neznatna. U Turskoj, pak i Južnoj Koreji, gdje su socijalne razlike među spolovima ogromne i razlika u rezultatima testova bila je vrlo velika.

Kad je riječ o vještini u čitanju, znanstvenici su ustvrdili da je društveni status žena imao minimalan učinak na petnaestogodišnjake. Djevojčice iz svih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, na ovom su području postigle bolje rezultate bez obzira na zemlju iz koje potječu i na njihov socijalni status.


Pušenje šteti pamćenju


Sredovječne osobe koje puše imaju slabije rezultate na testovima pamćenja i logičnog zaključivanja nego nepušači, upozoravaju francuski istraživači.

Analizom prethodno prikupljenih podataka za gotovo 5000 osoba, znanstvenici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Villejuifu su utvrdili i da je pušenje povezano sa slabijim rezultatima na testovima verbalnih sposobnosti.

Poznato je da pušenje povećava izglede za razvoj demencije i općenito slabljenje mentalnih sposobnosti, dodaju istraživači u časopisu Archives of Internal Medicine.

U 17-godišnjem istraživanju su sudjelovali ispitanici koji su na početku imali između 35 i 55 godina.

XS
SM
MD
LG