Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva banka - uspjeh uz pomoć države


Aco Đukanović, većinski akcionar Prve banke i brat premijera i manjinskog akcionara, Mila Đukaovića
Prema podacima koje je objavila Centralna banka Crne Gore, najveću dobit u 2009. godini imala je Prva banka od 6,4 hiljada eura, za razliku od 2008. koju je završila sa gubitkom od preko 24 miliona eura.

Postavlja se pitanje kako je bio moguć takav skok u uspjehu banke koja je samo prije godinu bila pred kolapsom, a čiji su većinski akcionari premijer Đukanović i njegov brat.

U Prvoj banci Crne Gore naglo poboljšanje finasijskog uspjeha objašnjavaju visokom naplatom plasmana, uštedom u troškovima poslovanja odnosno velikom odgovornošću menadžmenta.

U isto vrijeme, izvršni dirktor Prve banke Predrag Drecun optužio je Centralnu banku kako namjerno opstruira Prvu, praktično je držeći van sistema, pošto više od godinu i po nema kreditnu aktivnost.

To, prema njegovim riječima, veže ruke banci koja bi inače mogla biti motor nacionalne ekonomije.

Da li je objašnjenje o ekonomskom uspjehu Prve banke održivo budući da je prije godinu gotovo bila pred bankrotom zbog čega je iz državnog budžeta potpomognuta kreditom od 44 milona eura, koji je vratila u nekoliko tranši, pitali smo ekonomskog analitičara Vasilija Kostića:

"Moram da kažem da jeste i knjigovodstveno-tehnički je to potpuno moguće i potpuno razumiljivo. Međutim, da li su performanse banke ostale onakve kakve jesu ili onakve kakve bi trebalo biti to je već drugo pitanje jer često knjigovodstven-tehnički podaci ne održavaju potpuno performanse banke u onom smislu u kome banka obavlja svoj tržišnu ulogu".

Špekulacije

Kako je u uslovima ekonomske krize i opšte nelikvidnosti moguć tako visoki stepen naplate plasmana Prve banke koje je Centralna banka ranije ocijenila kao rizične.

„Vjerujem da je moguće ako ljudi kažu i ako su to potkrijepili svojim knjigovodstvenim izvještajima vjerujem da je moguće. Nemam razloga da ne vjerujem da je to tako. U svakom slučaju, ako ne neko uspio da naplati svoja potreživanja onda je to to, onda njegov kreditni potencijal raste, popravlja svoje performanse, svoje pokazatelje. Ja ponovo kažem, dobra naplata ne mora da znači da su performanse banke u svim elementima poboljšane,“ rekao je Kostić.

Kako preporod Prve banke čiji je najveći akcionar brat premijera Đukanovića tumači Aleksandar Damjanović iz opozicione Socijalističke Narodne partije koji predsjedava skupštinskim odborom za finansije:

“Ja mogu samo da kažem da na osnovu ovoga što imamo u medijima jasno je da se kroz izjave sadašnjeg menadžmenta pokušava na jedan način izvršiti razračunavanje sa bivšim menadžmentom, a vlasnici banke su ostali isti. Prema tome, kada se govori o Prvoj banci i o rezultatima, svima nam je drago da je banka kako pokazuju preliminarni rezultati poslovanja na putu oporavka. Da li to korespondira sa interesima i zadovoljstvom njenih klijenata, to je drugo pitanje!”

O špekulacijama kako su se iza rezultata poslovanja Prve banke krili ogromni zarobljeni depoziti države, privatnih kompanija i građana, Damjanović kaže:

“Mi smo bili u prilici da saznamo da su neke državne institucije, primjer je Direkcija za mala i srednja preduzeća, imali određena sredstva u toj banci kojima nijesu mogli da raspolažu na način na koji su htjeli. I ne samo ta institucija već i neke druge! To je pravo pitanje za Centralnu banku Crne Gore koja ima podatke o tome i bilo bi dobro da se i zbog njenog kredibiliteta i kredibiliteta Prve banke, ti podaci objave i budu dostupni javnosti kako bi se stekla kompletna slika i uvod u poslovanje jedne od 11 banaka u Crnoj Gori.”

Sagovornika u Centralnoj banci nijesmo uspjeli da dobijemo. Poslovanje Prve Banke dugo je bilo pod budnom pažnjom te državne finansijske institucije koja nadzire rad poslovnih banaka.

Državna tužiteljka Ranka Čarapić nedavno je izjavila kako tužilaštvo još vodi predkrivični postupak u vezi sa poslovanjem Prve banke iz 2008.

Odjeljenje tužilastva za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, postupajući prema uputstvima Čarapićke, još u januaru prošle godine pokrenulo je postupak za prikupljanje potrebnih obavještenja o poslovanju Prve banke Crne Gore.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG