Dostupni linkovi

Prva škola za decu izbeglice u Srbiji


Spremni za časove srpskog i engleskog jezika, matematike, geografije, umetnosti i fizičkog vaspitanja: Učenici prve škole za izbeglice u Srbiji
Spremni za časove srpskog i engleskog jezika, matematike, geografije, umetnosti i fizičkog vaspitanja: Učenici prve škole za izbeglice u Srbiji

U Izbegličkom kampu u Preševu otvorena je prva škola u regionu za decu izbeglice, starosti od sedam do 15 godina, u kojoj 220 mališana iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Kurdistana pohađaju časove srpskog i engleskog jezika, matematike, geografije, umetnosti i fizičkog vaspitanja.

Škola je otvorena u nameri da se deca, čiji roditelji eventualno zatraže azil u Srbiji, što lakše integrišu u obrazovni sistem naše zemlje.

Valon Arifi, direktor nevladine organizacije „Mladi za izbeglice“ kaže za Radio Slobodna Evropa da je to prva škola u regionu za decu izbeglice različitog uzrasta, koja pohađaju nastavu iz više predmeta.

„Imamo po četiri odeljenja za prvi, drugi, treći i četvrti razred za decu od sedam do 15 godina, koja uče pet predmeta - srpski i engleski jezik, geografiju, matematiku i umetnost, a imaju i fizičku kulturu. Imamo i odeljenje popodne za starije od 15 godina koji uče engleski i srpski jezik“, kaže Arifi.


Među učenicima su deca različitih nacionalnosti, koja su sa roditeljima izbegla iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja.

„Tu su deca iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Kurdistana i najlepši deo priče je što sva ta deca idu zajedno u školu gde uče i druže se.“

Predavači u školi su članovi stranih humanitarnih organizacija i lokalnog nevladinog sektora, ali i izbegli koj su i u svojim zemljama radili u prosveti.

„Predavači su mladi ljudi, koji rade za neku od međunarodnih organizacija, a imamo i nastavnike koji su taj posao radili i u svojim zemljama pre nego što su izbegli. Na primer, tu je jedan nastavnik matematike iz Sirije, a uključeni su i ovdašnji mladi profesori koji su završili fakultete za srpski ili engleski jezik, koji takođe rade i kao prevodioci u kampu“, navodi naš sagovornik.

Učenici su pored mogućnosti školovanja u dobro opremljenim učionicama, dobili i kompletnu opremu i pribor za rad.

„Podelili smo im nove rančeve, sveske i ostali pribor za školu, a u toku je i izrada uniformi za sve đake. Želja nam je da saznamo koji stepen znanja poseduju, pa ako jednog dana ostanu u Preševu ili Bujanovcu da ih što lakše uključimo u naše redovne škole“, objašnjava Arifi.


Zbog svega toga, prema Arifijevim rečima, ideja koja je realizovana uz podršku UNICEF i UNHCR, naišla je na veoma dobar prijem kod dece i njihovih roditelja.

„Deca su veoma srećna i oduševljena što idu u školu, ali su još srećniji roditelji što je njihovoj deci omogućeno sticanje novih znanja“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG