Dostupni linkovi

Prva Kineskinja u svemiru


Liu Yang
Liu Yang
Liu Yang, žena major kineskih zračnih snaga će nakon polijetanja rakete Shenzhou-9 postati prva kineska žena astronaut u svemiru.

Zvaničnici su u petak saopćili da će se tridesetčetverogodišnja Liu iz provincije Hebei na sjeveru Kine pridružiti dvojici muških astronauta u misiji u svemirskom modulu Tiangong 1, prvoj kineskoj svemirskoj laboratoriji koja je smještena u orbitu 2011.godine.

Državni mediji su objavili da će dva od ukupno tri astronauta boraviti u modulu tijekom desetodnevne misije kako bi testirali njegov sistem za podržku životnih funkcija, a treći astronaut će ostati u kapsuli.

Posmatrači kažu da će uspješno priključivanje sa modulom Tiangong 1 zapravo otvoriti vrata mnogo ambicioznijim projektima Kineskog svemirkog programa u narednom periodu.

Kina je pokrenula planove za nove misije, uključujući i slanje svemirskog broda s ljudskom posadom na Mjesec i izgradnju napredne svemirske stanice koja će zamijeniti Tiangong 1.

Nakon ovog lansiranja, Kina će postati treća zemlja nakon Sovjetskog saveza i SAD-a koja je poslala ženu u svemir koristeći vlastite tehnologije. Kina je također treća zemlja koja gradi svoju svemirsku stanicu.

Liu, koja je u protekle tri godine na obuci za astronaute, je u kineskim izvještajima nazvana heroinom nakon što se pokazala „zadivljujuće smirenom“ pri obavljanju hitnog slijetanja nakon što je 2010. teretni avion zračnih snaga u kojem je letjela „pogodilo 18 golubova“.

Državni mediji također izvještavaju kako Liu ima „sklonost ka patriotskim govorima“.

U izvještajima se dodaje da Lui ima nadimak „mali leteći zmaj“ i da nikada ne dozvoljava roditeljima da je posjete kada je na treninzima za svemir zato što se „mali orlovi nikad ne mogu vinuti u visine pod okriljem svoje porodice.“
XS
SM
MD
LG