Dostupni linkovi

Bez Tihića na sastanku "Prudske trojke"


Sulejman Tihić

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić potvrdio je da neće prisustvovati sastanku “Prudske trojke”, koji je najavljen za sutra u Banja Luci. Tihić je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao da je tako odlučio zbog izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i ponižavajućeg stava međunarodne zajednice na njegovo antidejtonsko ponašanje.

“Mislim da prije nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jedan jasan stav Ureda visokog predstavnika i međunarodne zajednice u pogledu antidejtonskih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i svih antidejtonskih izjava kojima se poziva na rušenje svega onoga što je dosada urađeno od Dejtona kada su u pitanju procesi reformi i integracije BiH”, rekao je Tihić.
Mislim da prije nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jedan jasan stav Ureda visokog predstavnika i međunarodne zajednice u pogledu antidejtonskih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik sinoć je gostujući u emisiji Radio televizije Republike Srpske kazao kako će na sastanku u Banja Luci od Tihića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića tražiti potpisivanje zajedničke izjave o potrebi odlaska OHR-a iz BIH.

Jedan od sastanaka Prudske trojke, Foto: Midhat Poturović
“Ako to ne prihvate biće jasno ko je protiv evropskog puta”,
rekao je Dodik i dodao da "novi Ustav BiH neće biti usvojen sve dok se ne donese odluka o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, jer su to neustavne institucije nametnute voljom visokog predstavnika."
Novi Ustav BiH neće biti usvojen sve dok se ne donese odluka o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, jer su to neustavne institucije nametnute voljom visokog predstavnika.

Govoreći o zaključcima o prenosu nadležnosti Narodne skupštine RS-a na institucije BiH i zahtjevu visokog predstavnika da ih entitetski parlament poništi, Dodik je kazao je da je sve to namjerno izazvana turbulencija službenika OHR-a kako bi bio produžen mandat visokog predstavnika.

Najavio je da će zaključci o prenosu nadležnosti biti objavljeni u Službenom glasniku u ponedjeljak, ali i dodao da je, ako prihvate i ostale srpske parlamentarne stranke, SNSD spreman zaključke preformulisati u Deklaraciju.

Dodik, je ranije kao domaćin sastanka prudske trojke najavio je da će potencirati da na dnevom redu bude razgovarano o pitanju državne imovine. Sastanaku koji je najavljen za sutra u Banja Luci trebalo bi da prisustvuje i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

* * * * *
Pogledajte intervju novinarke RSE Žane Kovačević sa predsjednikom Stranke demokratske akcije, Sulejmanom Tihićem, koji je snimljen prije nekoliko dana.

Tihić za RSE
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:23 0:00Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG