Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez Tihića na sastanku "Prudske trojke"


Sulejman Tihić

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić potvrdio je da neće prisustvovati sastanku “Prudske trojke”, koji je najavljen za sutra u Banja Luci. Tihić je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao da je tako odlučio zbog izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i ponižavajućeg stava međunarodne zajednice na njegovo antidejtonsko ponašanje.

“Mislim da prije nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jedan jasan stav Ureda visokog predstavnika i međunarodne zajednice u pogledu antidejtonskih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i svih antidejtonskih izjava kojima se poziva na rušenje svega onoga što je dosada urađeno od Dejtona kada su u pitanju procesi reformi i integracije BiH”, rekao je Tihić.
Mislim da prije nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jedan jasan stav Ureda visokog predstavnika i međunarodne zajednice u pogledu antidejtonskih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik sinoć je gostujući u emisiji Radio televizije Republike Srpske kazao kako će na sastanku u Banja Luci od Tihića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića tražiti potpisivanje zajedničke izjave o potrebi odlaska OHR-a iz BIH.

Jedan od sastanaka Prudske trojke, Foto: Midhat Poturović
“Ako to ne prihvate biće jasno ko je protiv evropskog puta”,
rekao je Dodik i dodao da "novi Ustav BiH neće biti usvojen sve dok se ne donese odluka o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, jer su to neustavne institucije nametnute voljom visokog predstavnika."
Novi Ustav BiH neće biti usvojen sve dok se ne donese odluka o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, jer su to neustavne institucije nametnute voljom visokog predstavnika.

Govoreći o zaključcima o prenosu nadležnosti Narodne skupštine RS-a na institucije BiH i zahtjevu visokog predstavnika da ih entitetski parlament poništi, Dodik je kazao je da je sve to namjerno izazvana turbulencija službenika OHR-a kako bi bio produžen mandat visokog predstavnika.

Najavio je da će zaključci o prenosu nadležnosti biti objavljeni u Službenom glasniku u ponedjeljak, ali i dodao da je, ako prihvate i ostale srpske parlamentarne stranke, SNSD spreman zaključke preformulisati u Deklaraciju.

Dodik, je ranije kao domaćin sastanka prudske trojke najavio je da će potencirati da na dnevom redu bude razgovarano o pitanju državne imovine. Sastanaku koji je najavljen za sutra u Banja Luci trebalo bi da prisustvuje i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

* * * * *
Pogledajte intervju novinarke RSE Žane Kovačević sa predsjednikom Stranke demokratske akcije, Sulejmanom Tihićem, koji je snimljen prije nekoliko dana.

Tihić za RSE
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:23 0:00Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG