Dostupni linkovi

Provodi se dogovor o zajedničkom transferu izbjeglica


Izbjeglice u Slavonskom Brodu
Izbjeglice u Slavonskom Brodu

Prošlotjedni dogovor o zajedničkom profiliranju i transferu izbjeglica „balkanskom rutom“ je najvećim dijelom postao operativan, ocjenjuju u hrvatskoj policiji. Na ministarskoj konferenciji u Beču pohvaljena je suradnja zemalja „balkanske rute“, a austrijski domaćini upozoravaju da cilj treba biti smanjivanje i zaustavljanje izbjegličkog vala tim pravcem.

Najveći dio prošlog tjedna dogovorenog zajedničkog profiliranja, prihvata i transporta izbjeglica „balkanskom rutom“ postao je operativan, ocjenjuju u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova. U transferu migranata kroz Hrvatsku nema problema, kazala je u rano posliijepodne za naš radio glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuić.

„U Hrvatsku je jučer, 23. veljače ušlo 507 migranata,a danas od ponoći do sada nije ušao nijedan.Ukupno od početka migrantske krize u Hrvatsku su ušla 654.682 migranta. Što se tiče samog transporta migranata, nema nikakvih problema ni incidenata. Danas je 600 migranata prevezeno prema Sloveniji.“

Na naš upit, iz Ravnateljstva policije obavijestili su nas kako su od 18. veljače, kada je održan zagrebački sastanak ravnatelja policije „balkanske rute“ pa do jučer stigla u Hrvatsku 1872 migranta – 408 u petak, 834 u subotu i 630 u nedjelju, dok u ponedjeljak nije bilo prijema. Prema istom izvoru, od 19. veljače Republika Slovenija vratila je 66 migranata (53 državljana Afganistana, pet Irana, pet Sirije, dva Iraka, te jednog državljana Palestine), i oni se sadau očekivanju povrata u Srbiju nalaze u prihvatnim centrima za strance. „Prihvat i daljnji transfer migranata odvija se dogovorno između zemalja na ruti, pamožemo reći da je najveći dio dogovora čelnika policija postao operativan,“ kažu u Ravnateljstvu policije.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjelovao je na ministarskom sastanku država „balkanske rute“ u Beču, i tamo kazao kako se jugoistok Europe organizirao čekajući zajednički europski odgovor na izbjegličku krizu.

„U očekivanju tog europskog rješenja i europskog zajedništva mi u regiji koja je – tako ću reći – na vratima ove krize imamo zajedništvo koje funkcionira.“

Srbijanski ministar Nebojša Stefanović založio se da se dogovor o zajedničkoj profilaciji izbjeglica na grčko-makedonskoj granici shvati ozbiljno.

„Ako neko zajedničkim radom naših zemalja u Makedoniji dobije dozvolu da zatraži azil u nekoj od zemalja Evropske unije, onda ne može u svakoj od naših respektivnih zemalja da bude ponovo profilisan i ponovo vraćan, jer ćemo time imati probleme na našoj ruti, probleme među komšijama i mogućnost višestrukog tumačenja pitanja azila, granice i svega onoga što se dešava kod migracija.“

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki ocijenio je da je suradnja država na ruti bolja nego prošle godine.

„Kao kod rijetko koje druge teme, imamo skandinavski model suradnje na regionalnoj razini.“

Austrijski domaćini kazali su da cilj treba biti smanjenje izbjegličkog vala, i Beč tu ne želi ostavljati same zemlje jugoistoka Europe.

Podsjetimo, nakon svih ovih brojki, da su izbjeglice također ljudi. Dječak Abdul Rahman Al Oubeid, koji se rodio oko ponoći u slavonskobrodskom rodilištu, šesta je beba izbjeglica rođena u Slavonskom Brodu otkako je balkanska izbjeglička ruta krenula kroz Hrvatsku. Dječakovi roditelji su izbjegli iz područja Sirije koje je trenutno pod nadzorom ISIL-a. Za kumu su dječaku izabrali volonterku slavonskobrodskog Crvenog križa Andreju Dorić.

XS
SM
MD
LG