Dostupni linkovi

Provaljeno u vilu Jovanke Broz


Jovanka Broz u SAD 1971.
Jovanka Broz u SAD 1971.
U vilu u beogradskom naselju Dedinje, u kojoj živi Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, provaljeno je u nedelju. Njena advokatica tvrdi da su odneti papiri, novac, nakit i druge dragocenosti, kao i vredna skulptura. Jovanka Broz od Titove smrti živi izolovano, do pre nekoliko godina čak je bila i bez ličnih dokumenata. „Snalazim se kako umem i moram”, izjavila je u jednom intervjuu pre četiri godine.

U pljački vile na Dedinju u kojoj živi Jovanka Broz odnete su brojne dragocenosti, ali konačan spisak još nije utvrđen, izjavila je u ponedeljak uveče Tanjugu njena advokatica Bojana Pavlović Sarić.

Ona je navela da su iz obijenog pisaćeg stola Jovanke Broz odneti papiri, zatim da su ukradeni novac, nakit i druge dragocenosti, kao i vredna skulptura. Prema rečima advokatice Jovanka Broz provalu povezuje sa ostavinskim postupkom koji se vodi više od dve decenije.

U policiji nam je prethodno rečeno da je bilo nasilnog ulaska u objekat, ali da nemaju informaciju da li je nešto iz vile i ukradeno.

Jovanka Broz živi na privremenoj adresi još od Titove smrti kada je prinudno iseljena iz vile u Užičkoj gde je živela sa Josipom Brozom.

Bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, izjavio je da je vila u kojoj ona živi trebalo da bude neprekidno obezbeđena.

„Zgrada je vlasništvo države Srbije, a ne Jovanke Broz. Trebalo je ta zgrada da bude čuvana danju i noću. Postupak je bio u toku dok sam ja bio njen zastupnik, šta su radili advokati koji su došli posle mene ne znam. Bilo je nekoliko stvari koje je trebalo rešiti, pitanje straže, posluge, baštovana, automobila i ostalo. Kada sam ja otišao, to je bilo na putu da se reši. Da li je rešeno ili nije, očigledno nije", rekao je Fila.

Bez pouzdanih saznanja šta se nalazi u vili

Joška Broz, Titov unuk, kaže da nema pouzdanih saznanja o tome šta se nalazilo u vili, ali da pretpostavlja da bi cilj provale mogao biti traženje neke dokumentacije.

„Verovatno neka dokumenta ili nešto što je ona pisala ili što ona zna. Takva hrabrost da se uđe baš u tu vilu, a toliko vila ima u okolini“, kaže Broz.

Joška Broz
Joška Broz
Jovanka Broz, partizanski potpukovnik u Drugom svetskom ratu i nosilac Partizanske spomenice od 1941. godine tek 2009. godine je dobila lična dokumenta a prema navodima u medijima bez njih je živela od Titove smrti. Te 2009. je, u jednom intervjuu, otkrila da je u kući u koju je preseljena živela bez grejanja, da je krov prokišnjavao, da nema penziju.

„Odmah posle Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15, u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, pismo, knjigu, odeću, i bez moje volje 'strpali' u drugu kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri decenije," rekla je tada Jovanka Broz.

Rasim Ljajić je bio prvi ministar koji je posetio Jovanku Broz i upoznao se sa njenim lošim životnim uslovima. Ubrzo je dobila lična dokumenta koja su joj uručili ministri Lajić i Ivica Dačić. Nakon toga su, prema Ljajićevim izjavama, u kući sanirani krov i grejanje.

Publicista Pero Simić, autor političke biografije Josipa Broza Tita kaže da nema pouzdanu informaciju šta se nalazi u vili u kojoj živi Jovanka Broz i podseća na njen život.

“Tu je bilo toliko premetačina, toliko natezanja oko popisa Titove imovine koja još uvek nije dostupna čak ni spisak ni evidencija. Uz to ta sudbina Jovanke Broz takva kakav jeste, krajnje nevesela, koja odslikava mnogo štošta kao paradigmu i odnosa prema Titu i onome što je on stvorio”, kaže Simić.

Pred sudom u Beogradu se još uvek vodi ostavinska rasprava, a očekuje se otvaranje dela trezora u Narodnoj banci Srbije u kojem je deponovana Titova zaostavština pre više od tri decenije.
XS
SM
MD
LG