Dostupni linkovi

Protiv medijske izolacije u Hrvatskoj – i preko Banjaluke


Logo HRT-a
Logo HRT-a

U petak je na Radio-televiziji Republike Srpske po prvi puta prikazana „Hronika Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema“, polusatna emisija o životu Srba u istočnom dijelu Hrvatske.

Emisiju priprema TV produkcija Zajedničkog vijeća općina srpske manjine u Hrvatskom podunavlju, a ona se već od ranije dva puta mjesečno vrti na satelitu Radio-televizije Srbije i RT Vojvodini, ali ne i na Hrvatskoj radio-televiziji.

Nezadovoljni načinom kako se Hrvatska radio-televizija bavi srpskom manjinom u Hrvatskoj i odbijanjem Hrvatske radio-televizije da reemitira polusatne emisije koje proizvodi TV produkcija vukovarskog Zajedničkog vijeća općina (ZVO), u ZVO-u su emisije plasirali na satelit Radio-televizije Srbije i TV Vojvodinu, a od petka, 20. svibnja, u 12.30 i na Radio-televiziju Republike Srpske.

Za naš radio govori predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac, koji kaže kako je u nekim medijima netočno preneseno da HRT drži Srbe u medijskoj blokadi.

Dragan Crnogorac
Dragan Crnogorac

„Ne u blokadi. Rekao sam – u izolaciji, i to zato što smatram da 'Prizma' i 'Manjinski mozaik' nisu emisije koje su namenjene pripadnicima nacionalnih manjina, nego su to emisije koje su namenjene pripadnicima većinskog naroda da se upoznaju s tim šta radi manjinski narod.“

„Hroniku Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema" prenose dakle dva puta mjesečno Beograd i Novi Sad, po novom i Banja Luka, ali Zagreb – ne.

„Mi ovakav ugovor imamo već potpisan sa Radio-televizijom Vojvodine i sa Radio-televizijom Srbije,i ovo je treći ugovor koji smo sada potpisali sa Radio-televizijom Republike Srpske. Dakle, sve televizije van Hrvatske u regionu – u državama bivše Jugoslavije – potpisale su s nama ovakav ugovor. HRT- ne!“

RSE: Je li to netko predlagao s vaše strane?

Crnogorac: Pa ja sam bio član Programskog veća HRT-a.

RSE: Možete li se otprilike sjetiti kada ste predlagali?

Crnogorac: Ja sam to predlagao i u vrijeme kada je glavni ravnatelj HRT-a bio Vanja Sutlić, i u vrijeme kada je bio Josip Popovac, a predlagao sam to i Goranu Radmanu kada je on bio glavni ravnatelj, još u vrijeme kada je Mirjana Rakić bila na HRT-u.

Na Hrvatskoj radio-televiziji kažu kako o tome nisu nikada od ZVO-a dobili ništa napismeno.

„Obavješćujemo Vas da spomenuta emisija nije dosad bila službeno prijavljena na natječaje za otkup djela vanjske produkcije u skladu s člankom 11. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji“, stoji u njihovom odgovoru na naš upit da komentiraju Crnogorčevo prozivanje.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer kaže za naš program da je upoznat sa neuspješnim pregovorima predstavnika srpske manjine i Hrvatske radio televizije.

„Ako postoji nešto čime su manjine izuzetno nezadovoljne, to je pristup medijima i način kako mediji tretiraju manjinsku problematiku. Ono što su manjine same ponudile Hrvatskoj radio-televiziji kao program nije prihvaćeno, i – doviđenja!“

Na Hrvatskoj radio-televiziji odbijaju kritike o lošem i nedostatnom praćenju srpske i drugih manjina.

Postoje dvije specijalizirane emisije koje idu u tjednom ritmu i koje se često reemitiraju, a srpskoj manjini posvećeno je preko 20 posto ukupnog vremena.

Također, HRT manjinske teme prati i u okviru redovitih informativnih emisija.

„Hroniku Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema“ financiraju Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije,Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine,hrvatska Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društvai hrvatski Savjet za nacionalne manjine.Međutim na špici emisija koje se može pronaći na webu ZVO-a navedeni su samo sponzori iz Srbije.

„Hronika“ se za sada preko zemaljskih odašiljača reemitira preko TV Vojvodine i – po novome – RTRS, a preko satelita preko RTS SAT, s tim da se planira da i RTRS krene sa satelitskim emitiranjem. RTS SAT je dio paketa najpopularnije hrvatske kabelske mreže MAX TV koja je prisutna u preko četvrtinu od milijun i po hrvatskih obitelji.

XS
SM
MD
LG