Dostupni linkovi

Protiv divljanja „švicarca“ - zamrzavanjem tečaja za kredite


Sabor

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o vladinom prijedlogu da se tečaj švicarskog franka u kreditnim pitanjima zamrzne na vrijednost prije početka divljanja tečaja prošlog četvrtka. Iako je vladin prijedlog izložen žestokim kritikama opozicije, očekuje se da će dobiti većinu glasova. Bude li ovo rješenje usvojeno, komercijalne banke koje bi trebale snositi troškove ove mjere najavljuju protumjere.

Hrvatski sabor po hitnom postupku raspravlja o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojom bi se tečaj švicarskog franka zamrznuo na vrijednosti od 6.39 kuna- dakle na vrijednost prije početka naglog rasta švicarca prošlog četvrtka - na rok od najdulje godinu dana. Trošak ove operacije – oko 400 milijuna kuna (nešto preko 50 milijuna eura) – snosile bi komercijalne banke. Dok vladajući priznaju da ovo nije rješenje problema, već time-out za ozbiljan dogovor, opozicija ih proziva da je predloženo rješenje političko i protuustavno.

„Ovaj zakon će prekinuti nervozu, strah i nesigurnost kod slabijih, dakle kod korisnika kredita“, poručio je obrazlažući vladin prijedlog zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

„Po ugovoru je sav rizik tečaja na primatelju kredita. On jednostavno sutra mora istovariti 500, 600, 700 kuna više, ovisno o tome koliko je rekao neki financijski mešetar na nekim tržištima koja su daleko od Republike Hrvatske. Mi želimo zaštititi građane da im se to ne događa, ali jednako tako ovaj zakon omogućuje da sjednemo za stol“, kazao je Rađenović.

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker prozvao je Vladu zašto nije postigla dogovor o moratoriju između banaka, korisnika kredita, središnje banke i Vlade, i najavio uvjetnu potporu vladinom prijedlogu zakona.

„Ovako se upuštamo u jednu pravno vrlo diskutabilnu odluku, a da ne govorimo o njenoj ustavnosti, i sigurno je da se na ovakav način neće postići ništa. I zato će Klub HDZ-a predložiti zaključak , i tim zaključkom ćemo uvjetovati i potporu ovom zakonu“, poručio je Šuker.

Brojni govornici prozivaju Hrvatsku narodnu banku što nije na vrijeme djelovala i zaštitila građane odloše robe – kredita sa valutnom klauzulom u švicarcima, ali prozivaju i Ustavni sud Hrvatske što već četiri godine ne rješava ustavnu tužbu jednog sindikalca koji je zatražio da se valutnu klauzulu proglasi protuustavnom.

Komercijalne banke protive se ovom prijedlogu zamrzavanja vrijednosti švicarskog franka, i tvrde da ih je premijer Zoran Milanović izigrao. Naime, one tvrde da je sa Vladom dogovoreno zamrzavanje vrijednosti "švicarca" na 3 plus 3 mjeseca, a da je Milanović na svoju ruku izišao sa rokom od 12 mjeseci.

„Ako ovo ide u ovaj zakon – normalno – svi dogovori padaju u vodu. Postavit ćemo pitanje i ostalih članaka ovog zakona za koje svi znamo da su protuustavni, ali su banke pokazale dobru volju“, konstatirao je predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček u srijedu uvečer na saborskom Odboru za financije.

Vladajuća većina odgovara bankarima kako su hrvatske banke u dvije bankarske krize devedesetih godina debelo sanirane ogromnim novcem poreznih obveznika, i tek onda prodane strancima, zdrave i rumene, i bez problema su prebrodile veliku financijsku krizu, kada su propadale i velike svjetske banke.

„Smatramo da su i današnji vlasnici koji su došli u posjed stabilnih banaka koje su bile sigurne i u ovim turbulentnim vremenima financijske krize dužni izići u susret svojim komitentima, pa onda u dogovoru sa državom i Hrvatskom narodnom bankom naći optimalno rješenje za ovaj problem“, navela je u ime kluba SDP-a Dragica Zgrebec.

A što ako banke doista reagiraju ustavnom tužbom, pitaju iz oporbe. Rađenović se ne uzbuđuje:

„Je li to sa pravnog stajališta upitno i što će reći ustavni suci ako im dođe prigovor? Bile su slične rasprave u ovom Saboru i pred godinu dana kada smo ograničili kamatu na kredite u švicarskim francima na 3,23 posto, pa na Ustavni sud nije došlo nikakvo pitanje i Ustavni sud se nije očitovao! Naša je pozicija da Ustav, a uostalom i Vlada i svi mi zajedno postojimo prvenstveno radi građana.“

Ako Sabor u petak usvoji izmjene zakona kojim će se zamrznuti tečaj "švicarca", očekuje se da one stupe na snagu sredinom sljedećeg tjedna.

Radi se o 55.000 kredita, od kojih je više od pola u vrijednosti do 50.000 franaka, a deset posto ih je u vrijednostima preko 100.000 franaka. Preko 90 posto su stambeni krediti.

Srednji tečaj švicarskog franka po tečajnoj listi Hrvatske narodne banke prešao je razinu od 7,70 kuna i po vrijednosti je prestigao euro.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG