Dostupni linkovi

Protestni skup protiv NATO u Podgorici


U Podgorici je održan protestni skup protiv učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu. Skup u organzaciji studentske asocijacije pod nazivom „Ne u rat - ne u NATO“, događa se u trenutku kada zvanična Crna Gora ima velika očekivanja od predstojećeg NATO samita u Velsu sa kojeg očekuje poziv u taj vojnopolitički savez.

Tonovima sirena i bombardovanja počeo je skup protiv učlanjenja Crne Gore u NATO.
Povod je 65 godišnjica od kada je, na ovaj dan NATO osnovan u Vašingtonu, a istovremeno je 4.april Dan studenata.Skup u organizacije studentske asocijacije pod nazivom Ne u rat ne u NATO propratilo je par stotina građana među kojima su bili političari, studenti, dio nevladinog sektora koji su deklarisani protivnici NATO alijanse, a zajedno su bili i komunisti i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Transparenti su se uglavnom odnosili na protivljenje NATO savezu do parole „Kosovo je Srbija“.

Studentkinja Đurđina Turković je izrazila protest protiv svih koji potpisuju međunarodne ugovore vezane za NATO:

"Upućujem oštar protest državnim čelnicima koji nas već svrstavaju u stroj NATO mašinerije u slučaju Krima i ukrajinske krize. Crnogorska omladina nikada neće biti u redovima okupatora na bilo kojem kriznom žarištu svijeta, a posebno ne u bratskoj Rusiji ili na okpiranom Kosmetu."

Gimnazijalac Vuk Vujisić se založio za vojnu neutralnost, a one koji se prihvatau ulazak u NATO nazvao izdajnicima

"Svako normalan bi zastupao politiku neutralnosti i mira ali oni – domaći izdajnici kažu da to nije moguće.Zašto? Možda zato što su Crnu Goru prodali i izdali , zato što mi viš enismo njeni vlasnici."

Profesor Filip Kovačević je rekao da se državi više isplati vojna neutralnost i odbacio tezu vlasti da je ulazak u NATO preduslov za ulazak u Evropsku Uniju:

"NATO je odgovoran za kršenje međunarodnih normi , normi međunarodnog prava uključujući i statut UN i kao takav je faktor nestabilnosti a ne stabilnosti u savremenom svijetu. Potencijalnim ulaskom u NATO Crna Gora bi stekla nove neprijatelje, uključujući i tradicionalno prijateljske države jer bi ušla kao dio jedne agresivne alijanse u nove sukobe i nova razaranja."

Zvanična Crna Gora ima velika očekivanja od predstojećeg samita NATO u Velikoj Britaniji, sa kojeg očekuje poziv za učlanjenje. Tim povodom Vlada Crne Gore od početka godine sprovodi kampanju kojom želi da poveća podršku javnosti za priključenje NATO alijansi i da ubijedi javnost da je NATO najbolji garant bezbjednosti Crne Gore i za budućnost građana jer obezbjeđuje povoljan poslovni ambijent.

Kampanja se sprovodi uglavnom održavanjem okruglih stolova, razgovora sa građanima i studentima, gostovanjem ambasadora zemalja članica NATO saveza. Paralelno u Crnoj Gori je formirano nekoliko organizacija koje se protive priključenju Crne Gore u NATO, a koje se uglavnom pozivaju na posljedice NATO intervencije 1999 godine.

Da li će Crna Gora na NATO samitu u Velsu biti pozvana zavisi od toga da li će to biti samit proširenja. Više puta su ponovljeni uslovi za potencijalno proširenje, među kojima su povećanje podrške javnost za učlanjenje, pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i reforma bezbjednosno obavještajnog sektora. U crnogorskom parlamentu postoji dvotrećinska većina za moguću odluku o učlanjenju u NATO. U tu grupu spadaju vladajuća koalicija, manjinske partije, Pozitivna i Pokret za promjene. Međutim opozicija insistira da se referendumom odluči o učlanjenju.

Za sada se saopštavaju različiti podaci o podršci učlanjenju.

Vlada tvrdi da bi na referendumu u ovom momentu za učlanjenje u NATO bilo 46 odsto građana, protiv bi blo 42 odsto, a 13 procenata neopredjeljeno. Na dugoj strani protivnici NATO saveza saopštavaju da je za ulazak u NATO blizu 36 odsto građana, dok se učlanjenju protivi oko 49 procenata
XS
SM
MD
LG