Dostupni linkovi

Građanski otpor zbog mogućeg poskupljenja struje


Račun za struju, Foto: Savo Prelević
Račun za struju, Foto: Savo Prelević
Mogućnost da električna energija u Crnoj Gori poskupi za 80 odsto je uznemirila ukupnu javnost koja, čini se, više nije spremna da bez pogovora zadovoljava apetite Elektroprivrede.

Ukoliko Regulatorna agencija za energetiku prihvati zahtjev za poskupljenje električne energije, sasvim je izvjesno da će se Elektroprivreda suočiti sa mogućnošću da građani odbiju da plaćaju nove, skoro duplo veće, račune za struju.

Nakon objavljivanja zahtjeva Elektropvrivrede za odobravanje drastičnog povećanja cijena, dio javnosti je jasno nagovijestio da neće prihvatiti da bespogovorno zadovoljava apetite i samovolju monopolista. Dio opozicije prijeti demonstracijama, a predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, pod uslovom da do poskupljenja dođe, najavljuje bojkot računa za struju, kao još konkretniji vid otpora.

Neplaćanje računa, kao vid građanske neposlušnosti već nailazi na širu podršku, što ukazuje da će talas otpora biti širi od početnog.
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević

Direktorka Centra za gradjansku akciju Daliborka Uljarević, koja je član grupe građana koji pomno prate cjenovnu politiku Elektroprivrede, protiv koje su već dobili nekoliko sudskih sporova kaže da je "građanska neposlušnost legitiman i opravdan odgovor građana na nezakonite i nelegitimne odluke".

"Posebno bi me obradovalo kada bi taj poziv naišao na dobar i djelotvoran otpor jer bi se tim napravio jak otpor neodgovornom i, za građane štetnom ponašanju donosioca odluka. Dodatno, time bi se pokazao potencijal da se izađe iz jedne podaničke i provincijalne matrice koja isuviše dugo koči razvoj ovog društva i ponižava građane. Ta matrica je nas dovela u asituaciju da EP CG, a i RAE koja sve to dozvoljava ne biva sankcionisana vrijeđa naš razum u kontinuitetu i ukoliko se na ovo snažno ne odgovori biće samo gore jer smo svjedoci da je dosadašnje ćutanje većine i nedostatak te građanske neposlušnosti ohrbarilo EPCG ne da vrati dug od 19 i po miliona eura građanima već da uspostavi nove namete", kazala je Uljarević.

Informacija da će, ako ako se prihvati zahtjev Elektroprivrede i Elektroprenosa, cijena struje za domaćinstva biti viša za skoro 80 odsto značajno je uznemirila ukupnu domaću javnost.
Keković: Na jednoj strani imate glamur, a sa druge strane imate na desetine hiljada naših sugrađana koji jednostavno ne uspijevaju da ostvare ni minimum egzistencije.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, koji kaže da je mogućnost bojkota računa Elektroprivrede, koju najavljuje Sindikat prosvjete, u potpunosti u skladu sa stavom njegove sindikalne organizacije, smatra da je u Crnoj Gori sazrijelo vrijeme za ovakav vid građanskog otpora.

"Definitivno se vremena mijenjaju. Već tokom 2010. godine vidjelo se da se radnička klasa budi, vidjelo se to u pojedinim kolektivima u privredi gdje su radnici isindikati stali u odbranu svoje egzistencije i radnih mjesta. Ono što je moje saznanje je da je ogromno ogorčenje među građanima, jer vi imate taj glamur na jednoj strani gdje ovih dana čitate da se pojedini stanovi u Podgorici prodaju i po million eura, a sa druge strane imate na desetine hiljada naših sugrađana koji jednostavno ne uspijevaju da ostvare ni minimum egzistencije. Tako da mislim da, ukoliko ne bude sluha od strane onih koji odlučuju o tom povećanju da je moguće da dođe i do tog organizovanog građanskog protesta", kazao je Keković.
XS
SM
MD
LG