Dostupni linkovi

Treći dan protesta ispred suda u Mitrovici


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti protestovali su i jutros, treći dan za redom, ispred ulaza u zgradu u kojoj je smešten UNMIK-ov opštinski i okružni sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da se vrate na svoja radna mesta.

Srpski radnici pravosuđa zahtevaju da se vrate na svoja radna mesta, koja su pod pritiskom UNMIK administracije i UNMIK policije napustili septembra 1999. kazao je u izjavi za naš program predsednik okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Blagoje Miletić.

“Mi imamo potpuno legitimno pravo da se vratimo u svoju zgradu u koju smo nekada radili, nastojaćemo da se naši zahtevi ispune isključivo mirnim, demokratskim i građanskim putem.Svi zakoni su na našoj strani, naročito, zato što sada prestaje mandat UNMIK-u, a dolazi EULEX. Kao što je poznato severni deo Kosovske Mitrovice ne priznaje misiju EULEX-a, jer je ona doneta mimo odluke SB UN-a i kao takva nije pravovaljana, niti može da proizvodi pravno dejstvo,” kazao je Miletić.

On je istakao da su predstavnici zaposlenih u opštinskom i okružnom sudu sa komandatom UNMIK policije za Kosovsko-mitrovački okrug postigli dogovor da Albanci do daljneg ne dolaze u sud, ali da ni Srbi ne ulaze u zgradu.

“Trenutno je vrla teška pozicija što se tiče građana koji ostvaruju svoju zaštitu pred sudovima. Albanci ne dolaze u zgradu, njima je to onemogućeno od strane UNMIK policije, a takođe i nama da uđemo. Mi evo već treći dan ne radimo, niti radi UNMIK-ov opštinski i okružni sud u severnom delu grada. Građani zbog toga trpe i to bi trebalo da ima na umu UNMIK-ova administracija kako bi što pre u interesu građana i u našem interesu rešila ovu situaciju. Još jednom ponavljam da mi imamo potpuno legitimno pravo da se vratimo u zgradu koja nama pripada i koju je izgradila Vlada Srbije i u kojoj će se sprovoditi zakoni države Srbije,“
naglasio je on.

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Bivši službenici okružnog i opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici najavili su da će protest nastaviti i narednih dana, sve dok im ne bude omogućeno da se vrate na svoja radna mesta. U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba.

XS
SM
MD
LG