Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U protestima u Sarajevu dvoje povrijeđenih


Jedan policajac i jedan ratni vojni invalid su lakše povrijeđeni u četvrtak u Sarajevu, u trenutku kada su ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca pokušali provaliti u zgradu Vlade Federacije BiH. Protesti su okončani nakon što je obećano da primanja ovih kategorija neće biti smanjena.

Oko 5.000 članova organizacija ratnih vojnih invalida, te šehidskih i porodica poginulih boraca Armije RBiH okupilo se u četvrtak ispred zgrade Vlade Federacije BiH kako bi iskazali nezadovoljstvo vladinom prijedlogom zakona kojim se predviđa smanjenje plaća i naknada svim budžetskim korisnicima, pa tako i ovim kategorijama.


Policajac i ratni vojni invalid lakše su povrijeđeni u naguravanju do kojeg je došlo pri pokušaju demonstranata da provale u zgradu Vlade, u čemu su ih spriječile jake snage policijskih specijalaca.

Početak protesta kasnio je više od pola sata i nekoliko hiljada ratnih vojnih invalida i pripadnika porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH čekalo je na otvorenom prostoru i po jakom suncu pred zgradom federalne Vlade. Već tada su pojedinci pokušali da uđu u sjedište Vlade, ali ih je spriječila policija i organizatori skupa.

Prvi govornik, Izet Ganić, predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca kazao je da su imali čvrsta obećanja Vlade da njihova primanja neće biti umanjena:


„Međutim, neko je preko noći uradio interventni zakon i po tom interventnom zakonu su ove dvije grupacije predviđene za umanjenje i tako bijednih primanja. Sramno je da neko od struktura vlasti ne može da shvati ko je koliko zaslužan u ovom društvu.“


Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Fedracije BiH, Safet Redžić, tražio je od Vlade FBiH da donese odluku o povlačenju interventnog zakona kojim se predviđa smanjenje javne potrošnje, odnosno da stalno zasijeda:

„Zar je to teško promijeniti član 4 zakona koji su pustili u parlamentarnu proceduru!? Oni to neće, ali ćemo ih mi natjerati. (uzvici odobravanja) Nažalost, danas ovdje nema nijednog političara među nama. Ovakva vlast ne zaslužuje da više ostane.“

„Lopoviiii! Juriiiiš!“


Tek, kada su počeli govoriti predstavnici kantonalnih organizacija Saveza ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca, nekima od pristunih bilo je dosta, kako su kazali, priče i stajanja na suncu. Pokušali su da silom uđu u zgradu federalane Vlade, međutim, na ulazu su se ispriječili pripadnici specijalne policije. Poletile su flaše i metalni novci:

„Dole Vlada! Ne smije niko van?! I Tihića treba skinuti!“
„Dostojanstveno! Još malo dostojanstva!“
„Ooooooooeeeeeeeeoooooeeeee!“


Epilog naguravanja: dvoje lakše povrijeđenih i nekoliko razbijenih prozora na zgradi Vlade Federacije BiH.

Organizatori protesta nakratko prekidaju skup:

„Trebamo dati sat vremena ljudima iz Vlade, odnosno odgovornim licima iz Vlade, da dođu ovdje, da nam se obrate. Ukoliko to ne urade, onda ćemo mi odlučiti šta ćemo dalje.“


Protesti ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca završeni su nakon što je predsjednik Saveza RVI BiH Safet Redžić saopštio da je Međunarodni monetarni fond odobrio da se iz Prijedloga interventnog zakona izbriše član koji predviđa şmanjenje naknade za ovu kategoriju stanovništva za 10 posto. Ovu odluku su potpisali i ovjerili zamjenici premijera Federacije BiH Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac.

Vlada Federacije BiH najavila je smanjenje primanja za sve budžetske korisnike, jer je smanjenje budžetskih rashoda u aprilu Međunarodni monetarni fond postavio kao jedan od glavnih zahtjeva za odobravanje kreditnog aranžmana BiH. Više o zahtjevima MMF-a pročitajte OVDJE.

O razlozima za ovaj, ali i druge najavljene proteste u Sarajevu možete pročitati OVDJE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG