Dostupni linkovi

Protesti u Avganistanu protiv javnog bičevanja žena


Afganistanke protestirale protiv nasilja nad ženama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Afganistanke protestirale protiv nasilja nad ženama

Piše: Frud Bezhan, priredio: Miloš Teodorović

Dok je pažnja svetske javnosti usmerena ka protestima izazvanim revoltom zbog kontroverznog ostvarenja “Nevinost muslimana”, daleko manje zapaženo je prošao protest stotina Avganistanaca koji su se u Kabulu pobunili protiv brutalnog šibanja dve tinejdžerke zbog, kako je objašnjeno, “prebračnog odnosa”.

Neudatim devojkama u Avganistanu, jednoj od religiozno najkonzervativnijih država sveta, ne samo da je zabranjeno da imaju seksualne odnose pre braka nego im se često nameću stroga porodična ograničenja zbog kojih ne smeju da napuštaju ni sopstvene kuće. Bičevanje je uobičajena kazna za one koje su se usudile da prekrše tu socijalnu normu, a posebno strogo se kažnjavaju žene koje su prevarile svoje supruge.

Upravo su kazne bičevanjem bile izrečene dvema tinejdžerkama, od kojih je jedna kasnije i pogubljena i upravo je njihova nesrećna sudbina bila razlog zbog kog je došlo do protesta u Kabulu, što je u Avganistanu nezabeležna praksa. Demonstranti, od kojih su većina bili studenti, marširali su kroz centar glavnog grada sa parolama na kojima je pisalo i “Zahtevamo ukidanje vansudskih ubistava” ili “Hoćemo vladavinu prava”.

Kabul
Kabul
Ahmed je student iz Kabula. On kaže da je pogrešno to što Avganistanci sami uzimaju zakon u svoje ruke, te što ljudima sude samozvane sudije:

“Tražimo da Vlada zaustavi ovu vrstu kažnjavanja. Dosta je bilo onih koji misle da imaju puno pravo da primenjuju nezakonita dela. Danas, ovde za to imamo Vladu i imamo zakone”.

Naš sagovornik dodaje da Vlada mora pojačati svoje prisustvo u ruralnim zonama, u kojima je primena običajnog, nesudskog, kažnjavanja dominantna. U tim zonama, gde je i uticaj talibana jak, neki Avganistanci se i danas obraćaju talibanskim sudovima za rešavanje sporova. I to ne samo zbog dominantnog prisustva običajnog prava, nego I zato što su mnoga vladina tela duboko korumpirana ili nepouzdana.

Talibanski sud sudi po šerijatskom zakonu, koji predviđa kazne kakvo je kamenovanje ili ubistvo. Jedna od dve devojke čija je sudbina bila povod za protest, imala je samo 16 godina, a ubijena je u zapadnom gradu Herat. Devojka, čiji identitet nije objavljen, najpre je išibana, a potom početkom septembra ubijena zajedno sa svojim navodnim dečkom.

Druga tinejdžerka, čije je ime Sabera, ima 15 godina. Trojica mula u gradu Jaghori izrekli su joj kaznu od 100 udaraca. U međuvremenu, Saberin navodni dečko, osamnaestogodišnji mladić, kažnjen sje a 80.000 avgana, što je oko 1.600 dolara. Donji dom parlamenta Avganistana povodom ovog slučaja, koji podseća na kažnjavanje preljubnika po uobičajenoj praksi iz vremena talibanske vlasti, pokrenuo je istragu.

Muškarci posmatraju protest protiv nasilja nad ženama u Avganistanu
Muškarci posmatraju protest protiv nasilja nad ženama u Avganistanu
Međutim, potez parlamenta je slaba uteha za njenu porodicu. Saberina starija sestra, Šafega, ispričala je kako su od trenutka kada je njena sestra osuđena na šibanje, članovi porodice od strane lokalnih seljana napadani i prebijani, sve dok i njihova kuća nije bila demolirana. Na kraju je grupa meštana i silovala Saberu.

“Moja sestra je silovana. Pošto su mule izrekle kaznu selo je targetiralo našu kuću. Moja cela porodica je tučena, posebno moji otac i majka, koji su prebijeni skoro na smrt. Mule su moju sestru osudile na 1.000 udaraca bičem. Oko dve hiljade ljudi je prisustvovalo izvršavanju kazne”

Saberina jeziva priča nije usamljena u Avganistanu. U julu ove godine, zbog navodne preljube 22 godine stara žena ubijena je u Parvan provinciji, južno od Kabula. Taj incident koji je snimljen i objavljen na Internetu, izazvao je reakcije u državi i izvan nje.
Zvaničnici su za to zlodelo optužili talibane, koji su pak demantovali svoju umešanost. Predsednik države Hamid Karzai opisao je to ubistvo kao antislamsko i neoprostivo delo, ali državna istraga nije doprla do ubica.

Jedanaest godina nakon što je međunarodna zajednica ostvarila prisustvo u Avganistanu, serija zlostavljanja i ubijanja žena pokazuje da se njihova pozicija u društvu bitno nije promenila nakon talibanskog sloma. Avganistanke i danas žive u strahu i u atmosferi u kojoj je zlostavljanje rutina, nasilna venčanja su takođe pravilo, dok je stepen samoubistava žena među najvišima u svetu.

Ipak, u poslednjoj dekadi ostvaruju bitan prodor u avganistansko društvo. Svakako je veliki iskorak to što su se milioni devojčica posle talibana vratili u škole, žene danas imaju pravo na zapslenje, više desetina žena zaposleno je u Parlamentu.

No, najavljeno povlačenje snaga Sjedinjenih Država i NATO-a iz Avganistana, koje bi trebalo da bude okonačano do 2014. godine, budi zebnje o mogućnosti ponovnog jačanja talibanskog talasa – što nesumnjivo znači jačanje pritiska i torture prema ženama, odnosno pretnju novim procesima koji bi njihova teško stečena prava mogli ponovo unazaditi.
XS
SM
MD
LG