Dostupni linkovi

Protesti u Sudanu zbog sporazuma između vojske i premijera


Demonstrant maše zastavom Sudana tokom demonstracija, Kartum, 25. novembar 2021.
Demonstrant maše zastavom Sudana tokom demonstracija, Kartum, 25. novembar 2021.

Hiljade Sudanaca je protestovalo na ulicama glavnog grada Kartuma i u drugim gradovima u četvrtak, 25. novembra, nezadovoljno sporazumom između vojnih vođa i predsjednika Vlade, koji je svrgnut u vojnom udaru prije mjesec dana.

Istaknute političke partije i demonstranti su protiv odluke premijera Abdale Hamdoka, koji je u nedjelju, 21. novembra potpisao sporazum sa vojskom, što je u nekim krugovima protumačeno kao izdaja, dok drugi tvrde da se radi o političkom pokriću državnog udara, prenosi Reuters.

“Revolucija je narodna revolucija, vojsko, natrag u kasarne!”, moglo se čuti na ulicama Kartuma. Demonstranti su takođe tražili pravdu za “mučenike” ubijene u protestima prije mjesec dana.

Demonstranti su zatvorili glavnu cestu u naselju Sahafa u Kartumu, nosili su državne zastave i skandirali da “Burhan neće vladati”, aludirajući na vojnog lidera Abdel Fataha al-Burhana.

Iako je Burhan pristao da se Hamdok vrati na funkciju premijera, političke stranke i građanske organizacije tvrde da vojska ne bi trebalo da se miješa u politiku.

Prema sporazumu sklopljenom 21. novembra, Hamdok će voditi tehnokratsku vladu tokom perioda tranzicije koji bi trebalo da traje do 2023. godine, a vlat će dijeliti sa oružanim snagama.

Vojska i civilni sektor u Sudanu su ranije imali sličan dogovor, nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira 2019. godine, kada su dogovorili podjelu vlasti do idućih izbora. Ipak, vojni udar je prekinuo to partnerstvo.

Drugi ministri u Hamdokovoj vladi su odbacili taj sporazum, zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima prošlog mjeseca.

Hamdok je naveo da su vlasti u Sudanu posvećene demokratiji i slobodi izražavanja.

Najmanje 40 mrtvih u protestima protiv vojnog udara

Od 25. oktobra, kada je vojska proglasila vanredno stanje i raspustila civilno rukovodstvo u državi, najmanje 40 ljudi je poginulo u masovnim protestima protiv puča.

Vojnim preuzimanjem vlasti prekinuta je krhka planirana tranzicija ka demokratskoj vladavini, više od dvije godine od kada je narodna pobuna prisilila smjenu dugogodišnjeg vođe Omara al Bašira i njegove islamističke vlade.

Afrička unija rekla je 27. oktobra da je suspendovala Sudan iz članstva dok se ne obnovi civilna vlast u zemlji, rekavši da je odbacila vojno preuzimanje kao "neustavno" preuzimanje vlasti.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG