Dostupni linkovi

Protesti podrške Miloradu Dodiku u Istočnom Sarajevu, 1. septembar 2023.
Protesti podrške Miloradu Dodiku u Istočnom Sarajevu, 1. septembar 2023.

Dodikove pristalice održale proteste zbog optužnice protiv njega

  • Blokadom četiri magistralne ceste na sjeveru i jugu BiH 1. septembra održani su skupovi podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, predsjedniku Republike Srpske i direktoru Službenog glasnika tog bh. entiteta.
  • Prvobitno su planirani ispred zgrade Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje je 11. avgusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika (OHR).
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev nevladine organizacije "Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH" za održavanjem protesta.
  • Nakon što je MUP KS odbilo zahtjev, skupovi podrške održani su u Doboju na sjeveru BiH, Istočnom Sarajevu, na planini Majevici u Loparama između Bijeljine i Tuzle na sjeveroistoku BiH i Nevesinju na jugu zemlje.
  • Dodik i sadašnje rukovodstvo izvršne i zakonodavne vlasti RS su na "crnoj listi" SAD-a.
18:47 1.9.2023.

Poštovani čitaoci, završeni su skupovi podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika tog entiteta Milošu Lukiću održani u četiri grada - Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i Nevesinju 1. septembra.

Hvala što ste pratili naš blog. U narednom periodu ćemo razvoj događaja pratiti kroz vijesti, analize i video priloge. Ostanite uz nas.

Današnjim skupovima se odazvalo oko 2.000 pristalica koji su blokirali ceste koje iz tih opština vode prema Federaciji BiH.

Skup je održan pod motom "Granica postoji", iako nema granica između dva bh. entiteta već se to naziva "međuentitetska linija razgraničenja", a po Ustavu BiH i Daytonskome mirovnom sporazumu, policiji i drugim snagama zabranjena je blokada slobodnog prelaska putnika i robe preko te linije.

Okupljeni su nosili slike Dodika, ali i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Loparama su okupljeni skandirali ime Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.

Podrška Dodiku nakon optužnice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

18:34 1.9.2023.

Skup u Istočnom Sarajevu je završen

Nakon pola sata okupljeni su se razišli
Nakon pola sata okupljeni su se razišli

Okupljeni su se razišli nakon govora premijera RS Radovana Viškovića i Đorđa Radanovića, predsjednika Udruženja Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

18:32 1.9.2023.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u Doboju. Protestu prisustvuju Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH i Radovan Kovačević, glasnogovornik Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Željka Cvijanović (prva slijeva) i Radovan Kovačević u Doboju, 1. septembra 2023.
Željka Cvijanović (prva slijeva) i Radovan Kovačević u Doboju, 1. septembra 2023.

18:27 1.9.2023.

Na Majevici skandirali ime Ratka Mladića

Prisutni su u Loparama, između Bijeljine i Tuzle, skandirali ime Ratka Mladića, ratnog generala Vojske RS-a osuđenog za ratne zločine, što se moglo čuti u prijenosu uživo na entitetskoj Radio televiziji RS. Veličanje ratnih zločinaca, uz negiranje genocida i drugih zločina, je krivično djelo u BiH.

Predsjednik mladih Ujedinjene Srpske iz Bijeljine Aleksandar Vlačić, poručio je u Loparama da "nisu tu da štite interese pojedinaca nego interese RS-a koji su ugroženi od strane međunarodne zajednice".

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG