Dostupni linkovi

Milan Nedić: Dve verzije istorije


Pedesetak građana u Beogradu je održalo pomen Milanu Nediću, predsedniku kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na 70-u godišnijcu njegove smrti, uz jako prisustvo policije, u isto vreme i na istom mestu protestovali su pripadnici antifašističkog pokreta podsećajući na Nedićevu ulogu u zločinima nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom nemačke okupacije Jugoslavije.

U organizaciji Bratstva revnitelja pamjati antikomunističke borbe, službu je održao poglavar nepriznate Srpske instinske pravoslavne crkve Akakije i zatražio da se Nediću u Beogradu podigne spomenik.

“Cinizam dostiže vrhunac proglašavanjem generala Milana Nedića za izdajnika. Izdajnika čega…? Srpskom narodu su komunisti i njihovi zapadni mentori ognjenim mačem nametnuli tekovine krvave boljševičke revolucije.”

Ispred zgrade u Siminoj ulici, nekadašnjeg zatvora OZNA (Odeljenje za zaštitu naroda) sa čijeg prozora je početkom februara 1946. uoči suđenja Nedić skočio i izvršio samoubistvo, okupljeni su mu postavili spomen tablu. Uz klerikalno-četničku ikonografiju prisutni su, iz ugla njegovih poštovalaca, slušali o liku i delu Milana Nedića. Dok je sa susednog trorotoara dvadesetak antifašista protestovalo i uzvikivalo “Izdajnik”, “Nedićevci, nacisti, zajedno ste bežali”...

Među njima je bio i Pavle Ilić, iz organizacije Marx21.

“Ovako nešto je nedopustivo u 21. veku. Godinama se uporno radi na tome da se rehabilituju mračnjaci iz naše prošlosti. Prvo Draža Mihailović, a sada i dokazane kvislinške lutke nacističkog režima”, poručio je Ilić.

Jedan naspram drugog stajali su pronedićevski transparent “Pamjat čuvamo, delo nastavljamo” i antifašistički “Srpska državna straža, Nedić, Ljotić, Draža”.

Jovan Adamović, koji se predstavio kao srpski četnički vojvoda, rekao je da njihov skup ima jasnu poruku:

“Dosta je bilo laži o spasiocima srpskog naroda. Nedić je bio srpski velikan. Jedan od najvećih Srba.”

Kao čelnik kolaboracionističke vlade u Srbiji Milan Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Nemačkom i učešće u holokaustu, progon antifašista, registracija i hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u kontroli i egzekucijama zatočenih u logoru Banjica. Uprkos tim istorijskim podacima, nedavno je u Srbiji, na zahtev porodice, pokrenut sudski proces za njegovu rehabilitaciju. Sledeće ročište pred Višim sudom u Beogradu zakazano je za 8. februar.

Jedna od devojaka iz redova antifašista rekla je za RSE da nema opravdanja za takav postupak.

“Okupili smo se da pokažemo da rehabilitacija nacista neće proći. Prosto, to ne može da se desi. Nedić je bio nacista, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi. Bio je srpski pandan Hitleru”, navela je.

Uprkos napetoj atmosferi tokom okupljanja Nedićevih pristalica i antifašista, incidenata nije bilo jer je policija dobro obavila posao i fizički razdvojila suprotstavljene strane.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG