Dostupni linkovi

SAD pozvale Kubu da puste pritvorene demonstrante


Vozilo specijalne jedinice u centru Havane, 13. juli 2021.

Kubanske vlasti obnovile su pristup internetu u srijedu nakon trodnevnih prekida zbog protesta koji su izbili za vikend. Međutim, pristup društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka kao što su Facebook, WhatsApp i Twitter i dalje su blokirani na 3G i 4G mrežama.

Društvene mreže jedini su način na koji Kubanci mogu pristupiti nezavisnim medijima, dok su aplikacije za razmjenu poruka glavno sredstvo međusobne komunikacije.

Jedna osoba je umrla, a više od 100 je uhapšeno, uključujući nezavisne novinare i opozicione aktiviste, otkako su na ostrvu na kojem vladaju komunisti izbili antivladini protesti tokom najgore ekonomske krize u posljednjih nekoliko decenija.

Antivladine demonstracije, koje su rijetke na Kubi, počele su u nedjelju širom zemlje, kada je hiljade ljudi izašlo na protest zbog nestašice hrane i lijekova, poskupljenja i vladinog postupanja tokom epidemije COVID-19. Ovakva neovlaštena javna okupljanja na Kubi su ilegalna.

Grupa koja vrši monitoring interneta NetBlocks izvijestila je o prekidu rada glavnih društvenih mreža i komunikacijskih platformi, koji se dešavaju od ponedjeljka na Kubi.

'Svijet gleda': SAD pozivaju Kubu da pusti pritvorene na protestima

Sjedinjene Države u srijedu su zatražile hitno puštanje pritvorenih na protestima na Kubi, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

"Svijet gleda kako kubanske vlasti hapse i tuku desetine vlastitih građana, a to uključuje novinare i neovisne glasove", rekao je Price. "Znamo da se mnogi i dalje vode kao nestali.

Kuba je za krizu brzo okrivila pola vijeka američkog ekonomskog pritiska.

Ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez u utorak je rekao da su Sjedinjene Države potaknule socijalne nemire putem Twitter kampanje koristeći hashtag #SOSCuba.

"Tačno je da nemamo mobilni internet, ali nedostaju nam i lijekovi", rekao je Rodriguez.

"Moram vam reći, Kuba se neće odreći prava na samoodbranu."

SAD su u utorak pozvale Kubu da ukine ograničenja na internet i pokaže "poštovanje glasa naroda otvaranjem svih načina komunikacije i na mreži i van nje".

Ulice u glavnom gradu Havani bile su u srijedu mirne, ali je pojačano prisustvo snaga sigurnosti, posebno oko zgrade parlamenta, gdje su se u nedjelju okupili demonstranti koji su uzvikivali "Dolje diktatura", "Sloboda" i "Gladni smo".

U utorak su na društvenim mrežama izašli novi pozivi za protest ispred zgrade parlamenta koja je okružena policijskim vozilima.

NetBlocks je rekao da su neki Kubanci uspjeli zaobići ograničenja interneta koristeći virtualne privatne mreže ili VPN-ove.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG