Dostupni linkovi

Stotine na protestima zbog COVID mjera u Bugarskoj


Protesti u Sofiji, Bugarska, 23. februar 2022. 

Nekoliko stotina ljudi izašlo je na proteste u glavnom gradu Bugarske 23. februara zbog obaveznih COVID mjera u Sofiji.

Demonstranti su mahali nacionalnim zastavama i nosili transparente nacionalističke partije Preporod, koja je organizovala proteste. Uzvikivali su "Ostavka" i "Sloboda" pozivajući vladu da podnese ostavku zbog "neuspjeha u nošenju sa zdravstvenom krizom".

U centru Sofije policija je bila prisutna kako bi održala mir. Demonstranti su odbacili plan vlade za postepeno ukidanje COVID restriktivnih mjera, tražeći da se obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i zdravstvenih propusnica bude odmah ukinuto.

Demonstranti na ulicemi Sofije protestuju protiv korona mjera, 23. februar 2022.
Demonstranti na ulicemi Sofije protestuju protiv korona mjera, 23. februar 2022.

Zdravstvene propusnice potvrđuju vakcinaciju, negativni test ili nedavni oporavak od bolesti i obavezni su za ulazak u zatvorene prostore.

Popuštanje restrikcija bi trebalo da bude urađeno u tri koraka i da počne iduće sedmice, rekao je Angel Kučev, glavni inspektor za zdravstvo u Bugarskoj. Ovaj plan ima za cilj da ukine sve restrikcije do 20. marta.

Bugarska koja ima 6,5 miliona stanovnika je tokom mjeseca februara zabilježila pad u slučajevima zaraženim korona virusom. U srijedu, 23. februara, prijavila je 4.667 novih dnevnih slučajeva infekcije dok je vrhunac trenutnog talasa bio krajem januara sa više od 12.000 slučajeva dnevno.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG