Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici protestovali zbog smanjenja plata


Protest zdravstvenih radnika, Beograd, 19. april 2012.
Protest zdravstvenih radnika, Beograd, 19. april 2012.
Oko hiljadu zaposlenih u zdravstvu protestovalo je u Beogradu zahtevajući od Vlade Srbije da ukine novu uredbu kojom će, kako tvrde, plate u tom sektoru od 1. jula biti smanjene za deset odsto.

Članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti prošetali su od Trga Nikole Pašića do Vlade Srbije gde su predali zahtev da im se hitno poboljša materijalni i socijalni položaj.


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link


Okupljenima se obratio i ministar zdravlja Zoran Stanković koji je obećao isplatu jubilarnih nagrada, ali i preneo stav vlade da sporna uredba ne može biti ukinuta. Njegov nastup sindikalci su dočekali burnim negodovanjem.

„To što ste od sindikalista čuli, da će vam plata biti smanjena za deset odsto, nije istina. Ako dokažete to što mi sada skandirate, da sam lopov, streljajte me slobodno ovde ili ću sam da se streljam. Isto će biti i kada mi gospodja koja viče da nosim roleks to i dokaže... Evo pokazaću joj šta nosim, ali ona sigurno ima skuplji sat nego ja.“

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, rekao je za RSE da nije zadovoljan odogovorom ministra na sindikalne zahteve jer uredba ostaje.

„To je ignorantski odnos vlade jer oni ne žele dogovor. Ukoliko i dalje tako ostane Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti stupiće u štrajk 25. aprila. U štrajku će biti svih naših 65.000 članova. To znači da će lekari pružati samo neophodnu zdravstvenu zaštitu, dakle u hitnim slučajevima, trudnicama i deci. U svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji će biti štrajk koji će vlast naterati da uvaži naše zahteve.“

Sindikat zaposlenih u zdravstvu najavio je da će se štrajku 25. aprila priključiti i ostali sindikati iz tog sektora.

(FOTOGALERIJA: Protest zdravstvenih radnika)

XS
SM
MD
LG