Dostupni linkovi

Ljudski lanac protiv Putina oko Kremlja


FOTOGALERIJA: Protesti protiv Putina u Moskvi 26. februara

Nekoliko hiljada demonstranata formiralo živi lanac u centru Moskve u znak podrške akciji "Za poštene izbore", a protiv premijera Vladimira Putina.

Demonstranti su ovoga puta došli na protest bez transparenata i zastava, nisu skandirali već su se samo držali za ruke, a pojedini opozicioni lideri koji su učestvovali u obrazovanju živog lanca istakli su da oni nisu organizatori današnje akcije, već da je ona održana na inicijativu samih građana.

Deo živog lanca su bili i šahista Gari Kasparov, pisac Boris Akunjin, kao i političari Boris Nemcov i Genadij Gudkov.

Boris Nemcov izrazio je zadovoljstvo "belim krugom" oko Moskve, javio je AFP.

"Ne dopustimo da Putin uđe u Kremlj", kazao je on u reportaži privatne televizije Dojd, koja je direktno prenosila ovu manifestaciju.

Učešće u akciji organizovano je uz pomoć internet društvenih mreža. Moskovska policija je procenila da je bilo 11.000 učesnika, dok opozicija tvrdi da ih je bilo 30.000. Organizatori su ranije saopštili da će im za uspešnu akciju i potpuni prsten oko Kremlja trebati 34.000 aktivista.

Na ulicu su izašle i Putinove pristalice okupljene u omladinskim pokretima, a oni su istakli transparente na kojima je pisalo "Još nedelju dana do Putinove pobede" i "Putin voli svakoga".

Policija je saopštila da nereda i kršenja javnog reda nije bilo iako su se demonstranti našli oči u oči jedni sa drugima, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da držanje za ruke nije prekršaj ukoliko se ne ometa saobraćaj.

Akcije protivnika Putina održane su danas i u Sankt Peterburgu, gde se u protestnoj šetnji okupilo oko 1.000 ljudi, kao i u Arhangelsku gde je demonstrirala grupa od 50 građana.

Izbori za predsednika Rusije biće održani 4. marta, a jedini favorit za pobedu je Putin koji prema rezultatima anketa može da računa na više od 50 odsto glasova u prvom krugu glasanja.
XS
SM
MD
LG