Dostupni linkovi

Protest poljoprivrednika: Stotine traktora na putevima u Srbiji


FOTOGALERIJA: Protest poljoprivrednika, 30.mart 2012.

Zoran Glavonjić

Brojni putevi u Vojvodini i još nekim delovima Srbije blokirani su jer poljoprivrednicima koji su krenuli u protest policija ne dozvoljava prolaz ka Beogradu. Zemljoradnici, koji su već dva dana u blokadama, nezadovoljni su vladinom novom agrarnom politikom.

Paori se protive novoj vladinoj uredbi kojom se ukidaju subvencije po hektaru i uvodi novi model plaćanja po količini proizvedene robe.

Stotine traktora na putu ka Beogradu policija je zaustavila na putevima Srbije na kojima na pojedinim mestima u gužvama stoje kolone automobila, kamiona i autobusa.

Jedna od najvećih blokada je u Pančevu, kod mosta na Tamišu na putu ka Beogradu, gde je zaprečen prolaz poljoprivrednicima koji su sa osamdeset traktora krenuli u protestnu vožnju.

Jan Husarik, Juraj Dudaš i Jano Hriješik, iz Kovačice, i Marija Mega, iz Padine, rekli su za RSE na blokadi u Pančevu da od države traže da se vrati stari način plaćanja:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
Direktan link

Saobraćaj je blokiran na putevima od Novog Sada ka okolnim mestima, prema Subotici i Staroj Pazovi, kod Zrenjanina i Mladenovca, dok su blokade na još tridesetak mesta širom Vojvodine. Blokirani su i putni pravci od hrvatske granice, od Neština ka Beočinu i od Tovarnika ka Šidu.

Marija Mega
Marija Mega
Zbog blokada u Vojvodini lokalno stanovništvo ide pešice do puteva na kojima se saobraćaj nesmetano odvija, dok policija vozila propušta samo u hitnim slučajevima.

Po prethodnoj uredbi koja više ne važi, poljoprivrednicima se po hektaru obradive površine isplaćivalo 14.000 dinara.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da je spreman da sasluša argumente ali da ne postoji ni jedan razlog da se promene nove mere.

“Novi sistem subvencionisanja je pravedan i ekonomski opravdan. Zaista mislim da je ovo trenutak u kom našu poljoprivrednu politiku moramo da promenimo da bi mogli da povećamo poljoprivrednu proizvodnju. Siguran sam da će poljoprivrednici imati dobre uslove i fer cenu, i da će moći da zarade više nego prošle godine.”

Paore je posebno revoltiralo to što se, kako kažu, ministar poljoprivrede Dušan Petrović poneo nekorektno na pregovorima posle kojih je usledio protest.

Zemljoradnici koji su zaustavljeni u Pančevu poručili su vlastima da od svog rada jedva preživljavaju.

Juraj Dudaš, Jano Hriješik i Marija Mega rekli su za RSE da su rešili da u protestu na svojim traktorima ostanu dokle god bude trebalo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG