Dostupni linkovi

Protest policije: Velika odgovornost za male pare


Protest policajaca ispred Vlade, 26. decembar 2011.
Protest policajaca ispred Vlade, 26. decembar 2011.
Oko 1.500 policajaca protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i nekoliko časova držalo u blokadi centar grada. Sindikalni lideri najavili su da će policija raditi smanjenim kapacitetom sve do ispunjenja zahteva.

Ovo je bila kulminacija višemesečnog nezadovoljstva zbog neadekvatne opremljenosti pripadnika MUP-a i mišljenja najvećeg broja policajaca da su im plate male.

Blažo Marković, predsednik Nezavisnog sindikata policije, rekao je za naš program da je u štrajku desetak hiljada policajaca, i da je jedini zahtev državi da im poveća plate za 10.000 dinara, što je oko 100 evra.

"Komunalni policajac u Beogradu ima platu 46.000 dinara, zatvorski čuvar 45.000 dinara, a policajac 30.000 dinara. Mi hoćemo samo malo da im se
Protest policajaca, 26. decembar 2011.
Protest policajaca, 26. decembar 2011.
približimo, a ne da ih prestignemo. Znamo i da kafe kuvarica u Naftnoj industriji Srbije ima veću platu od policajca, jer prima 35.000 dinara. Ako nam Vlada Srbije ne ispuni zahteve, verujemo da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da interveniše da se dodeli po 10.000 svim zaposlenima u MUP-u. Ovo nije politički motivisan protest, i to posebno želimo da naglasimo. Radi se samo o nemaštini. A svim gradjanima poručujemo da njihova lična i imovinska sigurnost ovim štrajkom nisu ugrožene”, navodi Marković.

Među policajcima u štrajku bilo je najviše je saobraćajnih policajaca i njihovih uniformisanih kolega pozornika, dok je primećeno i nekoliko protestanata u maskirnim uniformama.

Država učinila šta može

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, pozvao je da se što pre prekine štrajk policije, i napomenuo da je država učinila sve što je mogla da poboljša njen materijalni položaj.

"Štrajk ima smisla ukoliko postoji mogućnost da se nešto ostvari, ali u ovom slučaju mi više nemamo gde. Ovo je najviše što smo mogli da uradimo u
ovom trenutku. Položaj policije, posle dugog niza godina stalnog sunovrata budžeta, ne može se brzo popraviti. Ne može se tek tako lako povratiti
"Položaj policije, posle dugog niza godina stalnog sunovrata budžeta, ne može se brzo popraviti", poručio je ministar Ivica Dačić.
za jednu ili dve godine. Pred nama je zadatak da u narednim godinama ono što smo uspeli sistemski da rešimo pretočimo u jedan viši nivo plate, koji će moći da zadovolji potrebe i koji će odgovarati poslu koji radi policija", rekao je Dačić.

Budžetom za 2012. godinu planirano je više novca za MUP nego ranije, a osnovnica plate biće izjednačena sa pripadnicima vojske. Policajci koji nisu zadovoljni ovim ustupcima izašli su pred zgradu Vlade Srbije i u atmosferi koja je uglavnom pratila sindikalne proteste propalih firmi, uz pištaljke zatražili bolji tretman.

“Ovo je sramota kako živimo. Jako je teško vreme za sve policajce. Radimo non stop, a niko nam ne plaća prekovremeno, niti rad vikendom i praznikom. Na teren izlazimo sa teškim mislima, nismo sposobni da odgovorimo zadacima jer razmišljamo kako da prehranimo porodicu i platimo račune.”

“Pre svega, imamo veliku odgovornost za veoma male pare. Plate su loše, uslovi rada su još gori, stare su nam uniforme, cipele su nam dotrajale… Strašno. Plate imamo samo za preživljavanje, a svaki dan nam je glava u torbi. Skoro da nema dana da negde ne pogine policajac.”


Štrajk dela policije, koji predvodi Nezavisni policijski sindikat, traje od 12. decembra i uglavnom podrazumeva povremenu obustavu rada u policijskim stanicama gde je otežano izdavanje dokumenata i registracija vozila. U poslednje vreme protest je pooštren izlaskom policije samo na hitne intervencije.
XS
SM
MD
LG