Dostupni linkovi

Studenti tvrde protest otkazan zbog pritisaka


Studentski protest u Podgorici, novembar 2011.
Odustajanje od najavljenog studentsko-radničkog protesta, a zatim i sukoba među studentskim liderima, otvara pitanje da li je bilo pritiska na studentske vođe koji su najavljivali masovne proteste.

Nakon što je predstavnik studenata Demir Hodžić saopštio dnevniku "Vijesti" da mu je Demokratska partija socijalista (DPS) nudila posao i nadprosječnu platu samo da odustane od organizacije studentskog protesta, reakcija je stigla upravo iz ove stranke sa pozivom da Hodžić taj slučaj prijavi kako bi bio procesuiran te da saopšti ime osobe koja mu je nudila posao.

Srđan Miljanić predsjednik Savjeta mladih DPS-a je naglasio da je Hodžić član te partije i potpredsjednik mladih podgoričkog naselja Konik 2.

"Nije još vratio člansku kartu, niti je podnio bilo kakav dokument da istupa iz
naše partije. Osuđujemo svaki vid prijetnje i komunikacije na takav način. Ako mu je neko prijetio, kao što je izjavio danas za dnevne novine Vijesti treba da se obrati relevantnim institucijama koje će to procesuirati isto kao što su procesuirale u slučaju studenta Jovovića. Po pitanju da mu je neko nudio posao, pozivam ga da javno saopšti ime i prezime osobe koja je to uradila. Gospodin Hodžić je dugogodišnji član DPS i uvijek je maksimalno doprinosio radu partije, a takođe su to njegovo zalaganje i trud uvaženi. Nas su sve iznenadile njegove izjave i konstatacije posljednjih dana", kazao je Miljanić.

Hodžić je i jedan od organizatora studentskog protesta koji je održan u oktobru, saopštio je da mu je poslije prve najave studentskog protesta ponuđen posao na neodređeno vrijeme od osobe iz DPS-a sa platom, kako je rekao, mogo većom od prosječne. Prema Hodžićevim riječima, pokušaji ubjeđivanja da odustane od angažovanja stizala su i posredno od ljudi bliskim skupštinskog odboru za bezbjednost.

Veliki zalogaj

Komentarišući iznijete tvrdnje Hodžića i u nevladinom sektoru kažu da bi bilo dobro prijaviti slučaj nadležnim institucijama.

Informacije koje govore o pritiscima na studente ne predstavljaju iznenađenje ocjenio je Zlatko Vujović direktor Centra za monitoring koji navodi da podaci i te organizacije govore o postojanju pritisaka.

Vujović očekuje da studenti koji su bili pod pritiskom prijave te slučajeve.

"Neki nalazi kojima mi raspolažemo govore da je bilo više slučajeva gdje je
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
vršen pritisak na ljude iz organizacije studentskog protesta da odustanu prije svega od najave radničko studentskog protesta. Ono što bih ja volio je da studenti koji su bili pod prijetnjama i ucjenama to i prijave kako bi bili kažnjeni oni koji su to uradili", kazao je Vujović.

Zamjenica ambasadora Njemačke Vera Bordfeld je odgovorila na pitanje kakva bi bila reakcija u njenoj zemlji ukoliko bi neko izvršio pritisak na studentskog vođu nuđenjem posla.

"Da je studentu nuđen posao, a da za uzvrat ćuti i da za to čuju mediji i objave činjenice, prilično sam sigurna da bi to kritikovali. U tom slučaju sigurna sam da bi za studenta bilo nemoguće da prihvati taj posao, a za onoga koji mu je to nudio bile bi određene vrlo, vrlo stroge kazne", kaže Bordfeld.

Nakon najave studentsko radničkog protesta koji je bio zakazan za 15. decembar, iznenada je došlo do odustajanja zajedničkog protesta. Dio studentskih vođa su izrazili razočaranje ovakvim epilogom uz iznošenje sumnje da je zajednička akcija bila sabotirana.

Zlatko Vujović ocjenjuje da je u aktuelnom političkom ambijebntu studentsko-radnički protest bio krupan zalogaj, jer je prije dvadesetak godina došlo do smjene vlasti upravo sinergijom radnika i studenata.

"Očigledno je bio prilično veliki zalogaj studentsko radnički protest vlastima i svima koji su na neki način bili vezani za tu temu, jer s obzirom na izuzetno veliki stepen nezadovoljstva pitanje je u kojem i kakvom smjeru bi išao jedan takav protest. Treaba da imamo u vidu da DPS je nastavljač one partije koja je došla na vlast, na valu protesta koje su isto studenti i radnici organizovali jer su nezadovoljni vlastima. Prilično je jaka paralela u odnosu na taj period da bi neko bez ikakve reakcije para državnih organa dozvolio da se jedan takav protest održi. Dakle, ne iznenađuju me takva dešavanja, ali bih volio od Hodžića i drugih lidera studenata da prijave takve slučajeve i da se izvrši pritisak da nadležni organi istraže to i kazne one koji su vršili taj pritisak", rekao je Vujović.
XS
SM
MD
LG