Dostupni linkovi

Sa protesta protiv tabloida 'Informer' ponovo zatraženo povlačenje intervjua sa silovateljem


Članice "Ženske solidarnosti" poručile su sa petog protesta da nastavljaju borbu protiv nasilja nad ženama, 1. novembar 2022.
Članice "Ženske solidarnosti" poručile su sa petog protesta da nastavljaju borbu protiv nasilja nad ženama, 1. novembar 2022.

"Besne žene peti put, a biće toga još", jedna je od poruka sa novog protesta protiv "Inofrmera" koji je 1. novembra održan ispred redakcije tog tabloida u Beogradu.

Protesti u organizaciji neformalnog udruženja "Ženska solidarnost" počeli su krajem septembra kada je "Informer" objavio intervju sa višestrukim silovateljem, a pretvorili su se u bunt protiv nasilja nad ženama i diskriminacije.

Članice "Ženske solidarnosti" poručile su sa petog po redu protesta da "nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen" i da će nastaviti da se bore protiv svakog vida nasilja nad ženama.

Učesnice i učesnici protesta traže povlačenje intervjua sa višestrukim slovateljem sa interneta i donošenje zakona o registru i nadzoru silovatelja.

Traži se i obustava državnog finansiranja medija koji neetički izveštavaju o nasilju, te praćenje Smernica za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama.

Učesnice su na protestu nosile transparente protiv nasilja nad ženama: "Besne smo i dalje", "Vlast i mediji promovišu nasilje", "Ko neće da nas čuje moraće", "Nije tragedija nego ubistvo".

Predstavnica "Ženske solidarnosti" Jelena Riznić izjavila je da je od prvog protesta pre mesec dana situacija "još gora" jer je za ministra unutrašnjih poslova u novoj Vladi Srbije imenovan Bratislav Gašić.

On je ujedno i novi član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Peti protest ispred redakcije tabloida "Informer" u Beogradu, 1. novembar 2022.
Peti protest ispred redakcije tabloida "Informer" u Beogradu, 1. novembar 2022.

Bratislav Gašić je 2015. godine smenjen sa mesta ministra odbrane zbog seksističke izjave na račun novinarke.

U maju 2017. godine izabran je za direktora Bezbednosno-informative agencije na kojoj je bio do izbora nove Vlade, kada je preuzeo funkciju ministra policije.

Aktivistkinje "Ženske solidarnosti" su na kraju protesta na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi redakcija "Informera" ispisale svoje zahteve i uvredljive poruke na račun glavnog i odgovornog urednika tog tabloida Dragan J. Vučićevića.

Redakcija lista "Informer" nije se oglašavala povodom novog protesta.

Poruke ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi redakcija "Informera".
Poruke ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi redakcija "Informera".

Pod naslovom "Ispovest serijskog silovatelja" i porukom "megaeksluzivno!", Informer je 28. septembra objavio tekst i video intervjua od gotovo sat vremena, u kojem osuđeni sliovatelj opisuje kako je vršio različita krivična dela i kako se tada osećao.

Objavljivanje intervjua oštro su osudila novinarska udruženja.

Tabloid "Informer" je Tviter označio kao medij koji sarađuje sa vlašću u Srbiji.

XS
SM
MD
LG