Dostupni linkovi

Protest zbog ubistva u Sarajevu


Okupljanje građana ispred osnovne škole, Sarajevo, 31. januar 2024.
Okupljanje građana ispred osnovne škole, Sarajevo, 31. januar 2024.

Ispred osnovne škole "Osman Nakaš" u Sarajevu, u srijedu navečer, 31. januara se okupilo nekoliko stotina ljudi na protestu nakon ubistva Farisa Pendeka.

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo ubistvo se dogodilo 28. januara u sarajevskom naselju Otoka kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Iz MUP-a KS je saopšteno da su policijski službenici zatekli automobil Citroen, u kojem je bila muška osoba s vidnom povredom u gornjem dijelu tijela.

Zbog sumnje da je ubio Pendeka, 29. januara je uhapšen Adem Šuman, te Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, koji se sumnjiče da su mu pomogli u tome.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je 31. januara Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Šumanu" zbog krivičnog djela ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju".

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Određivanje jednomjesečnog pritvora predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću iz istih pritvorskih razloga.

Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG