Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: Stop ubijanju gradske oaze!


Protest u Akademskom parku u Beogradu
Protest u Akademskom parku u Beogradu

Nekoliko stotina Beograđana protestovalo je u Studentskom parku u centru Beograda zbog rekonstrukcije i seče drveća u tom gradskom zdanju, ali i najava da će se po okončanju radova zaključavati. Okupljeni su na mestu isečenih stabala postavili drvene krstove kojima su simbolično "sahranili" opštinu Stari grad, u kojoj se park nalazi.

Za protest su, kako kažu, saznali preko grupe na društvenoj mreži Fejsbuk pod nazivom "Sprečimo ubijanje Studentskog parka".

“Ne mogu da shvatim zašto se ”obnavlja” drveće koje nije pokazivalo nikakve znake bolesti, iako se u ovom parku nalazi već neko vreme. A to znam jer često svraćam, s obzirom da mi baka i deka žive u blizini – pa vikednom ovuda obavezno prošetamo .”, pita se Stefan koji je sa društvom došao na protest.

Okupljeni građani među kojima je, osim mladih, bilo i onih koji decenijama žive u blizini parka strahuju da nadležni izvode rekonstrukciju parka i seču stabala, kako bi bio sagrađen podzemni parking.

“Je li moguće da je to cena uništavanja jedne od najlepših gradskih oaza?”, pita se Nevena Ljubinković – jedna od susetki koja nekoliko sati nedeljno ovde provodi sa svojom pudlicom Lili. “Koliko znam, dotrajalo drveće se menja u etapama. A ovima iz “Zelenila” se toliko žuri da to čine na brzinu, gotovo stihijski.”, komentariše Nevena.

Mladima, među kojima su i studenti nekoliko obližnjih fakulteta najviše smetaju najave da će se Akademski park posle rekonstrukcije zaključavati. Studentkinja Jovana Jocić upozorava da to nije izvodljivo jer je reč o javnom prostoru koji građanima treba da bude dostupan 24 sata.

“Pravdaju se tvrdnjama da se ovde okupljaju pijanci, narkomani, maloletnici koji lome inventar. U redu, ima i takvih. Ali mnogo je više nas koji provodimo večeri uz pesmu sklapajući dugovečna prijateljstva. Pa čak i reagujemo u situacijama kada se narušava red, ponekad ih i izbacujući iz parka. Kakav je to način da se kapije zaključavaju, to neće proći!”, uverena je Jovana.

Sečenje drveća u Akademskog parku otpočelo je pre nekoliko dana. Tada je gradski menadžer Goran Vesić izjavio da će Akademski part biti bolji i uredjeniji nego što je bio do sada, kao i da je nadležni sekretarijat doneo odluku da drveće bude uklonjeno, jer je bilo trulo.

Istovremeno, iz “Zelenila Beograd” čiji radnici su angažovani za sečenje stabala, poručuju da građani nemaju razloga da strahuju zbog drveća u Akademskom parku jer se sve radi po pravilima struke, usvojenim procedurama i projektima.

“Mi smo dužni da se staramo o stablima, a odgovaramo i za bezbednost građana u parku. Ne možemo da dozvolimo da grana ili drvo nekoga povrede. U parku će biti zasađeno tri puta više stabala, to su neke nove forme, lepe, dekorativne, zasadićemo krovni platan, ukrasnu krušku, trudimo se da poboljšamo izgled parka.” – rekao je Boban Stanojević, direktor „Zelenila Beograd”, reagujući u medijima prethodnih dana na negodovanja povodom rekonstrukcije parka.

“Isto tako su pravdali i seču platana.”, bili su neki od komentara okupljenih na nedeljnom protestu, aludirajući na rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra pre nekoliko godina. Tada je, uprkos oštrog protivljenja javnosti i organizovanih protesta, posečeno nekoliko stotina stabala koji su krasili tu beogradsku ulicu.

XS
SM
MD
LG