Dostupni linkovi

Šesti dan protesta poljoprivrednika u Srbiji


Protest poljoprivrednika u Subotici, 18. novembra 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 18. novembra 2023.

Poljoprivrednici u Srbiji su šesti dan zaredom organizovali proteste, tražeći bolje uslove i pomoć države za opstanak poljoprivrede.

Subotički poljoprivrednici blokirali su 18. novembra traktorima Ipsilon krak i Bikovačku petlju, što znači da će saobraćaj na auto-putu biti povremeno obustavjen u toku dana.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su paori odlučili da radikalizuju proteste i da se sa dosadašnjeg mesta protesta, koji je tokom proteklih pet dana bio na kružnom toku na Žedničkom putu, prebace na druge dve lokacije.

Saobraćaj će u toku dana na ovim lokacijama biti blokiran u trajanju od po sat vremena.

Matković je za RSE prokomentarisao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da se protesti organizuju zbog predstojećih izbora u Srbiji.

"Smešno je da Vučić okreće narod protiv nas, dok mi i dalje samo tražimo ono što je dogovoreno i potpisano u maju", kazao je Matković.

I u Novom Sadu su na tri sata poljoprivrednici blokirali prilaz auto-putu, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Osim Rafinerije nafte koja je u blokadi od početka protesta, poljoprivrednici su tokom prethodnih dana organizovali i nekoliko protestnih vožnji u kružnom toku na ulazu u grad i do zgrade Vlade Vojvodine.

Poljoprivrednici su se okupili i blokirali i put Bavanište – Pančevo, kod kružnog toka na izlazu iz tog sela, prenosi RTS.

Dodaje se da je zatvoren i put Banatski Brestovac – Kovin.

Reakcija vlasti na proteste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 16. novembra proteste poljoprivrednika okarakterisao kao "politički motivisane".

"Pred svake izbore, bukvalno pred svake da svi misle da vas ucene i da vam traže šta hoće", kazao je on.

Vučić je i 18. novembra prokomentarisao da poljoprivrednici u svojim zahtevima traže stvari koje "nije moguće ispuniti".

"Ima ih mnogo (protesta) u ovom trenutku. Nisu mene ni pitali, niti su meni slali zahteve. Ovo što sam video, oko plavog dizela i refakcije, postoje stvari koje su apsolutno nemoguće", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Loznici.

'Ne možemo da proizvodimo': Poljoprivrednici Srbije traže bolje uslove za rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

I ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković optužila je 15. novembra poljoprivrednike da imaju političku agendu i da neće da razgovaraju sa predstavnicima vlasti.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Srbije izjavila da je ministarstvo ispunilo sve zahteve koji su istaknuti na protestu pre šest meseci. Dodala je i da su za 2024. godinu predviđene subvencije od 100 milijardi dinara i pozvala resorna udruženja da iznesu predloge o raspodeli novca.

Sa druge strane poljoprivrednici tvrde da njihov dogovr sa Vladom iz maja ove godine, kada su takođe protestovali, nije ispunjen.

Zemljoradnici u Srbiji traže gorivo za agrar bez akciza, koje sada čine više od polovine njegove cene, subvencije po hektaru obradive zemlje od 300 evra, i povećanje cena žitarica i drugih poljoprivrednih kultura.

Zahtevaju i da se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju po tržišnom principu, bez intervencija države, povećanje premija za mleko i podsticaje od 340 evra po kravi.

XS
SM
MD
LG