Dostupni linkovi

Novi protest u Podgorici protiv Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC


Nastavljeni protesti u Podgorici zbog Temeljnog ugovora sa SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Nastavljeni protesti u Podgorici zbog temeljnog ugovora sa SPC

U Podgorici je u ponedjeljak uveče ispred zgrade Vlade Crne Gore održan protest građana protiv najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada 7. jula izjasniti o tekstu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Okupljeni su nosili transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Ne Temeljnom ugovoru”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”

Okupljeni građani su nosili crnogorska nacionalna obilježja i uzvikivali parole protiv Vlade i premijera Dritana Abazovića
Okupljeni građani su nosili crnogorska nacionalna obilježja i uzvikivali parole protiv Vlade i premijera Dritana Abazovića

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika pokreta “21. maj”, Aleksandar Saša Zeković, kazao je da je okupljanje “u znak protesta zbog namjere Vlade Crne Gore da sa jednom vjerskoj zajednicom potpiše ugovor kojim se ozbiljno narušava naša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

“Naša poruka je jasna ovakav tekst tzv. temeljnog ugovora štetan je po sve građane i građanke Crne Gore“, poručio je Zeković.

Protestu su prisustvovali poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, portparol opozicionih Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Okupljeni građani su najavili da će ponovo doći ispred zgrade Vlade u četvrtak 7. jula, za kada je najavljeno njeno izjašnjavanje o tekstu Temeljnog ugovora.

Protest 4. jula je drugi ispred zgrade Vlade Crne Gore koji su organizovali građani koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC.

Na prvom skupu 30. juna su poručili da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom izdaja, te da taj dokument favorizuje SPC, čije sjedište je u Beogradu.

Temeljni ugovor sa SPC: Protest u Podgorici, usklađivanje u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

SPC i Vlada premijera Dritana Abazovića usaglasile su tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

Taj tekst naišao je na oštre osude vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) iz koje ga nazivaju izdajom i istorijskim falsifikatom i najavljuju pokretanje pitanja nepovjerenja, ukoliko predloženi tekst ugovora bude usvojen na Vladi.

XS
SM
MD
LG