Dostupni linkovi

Uoči Povorke ponosa, anti-LGBT protest u Sarajevu


Anti-LGBT protest, pod nazivom "Vratite nam dugu", organizira kao i prethodnih godina Sanin Musa, predsjednik stranke "Vjera. Narod. Država".

Nekoliko desetina građana okupilo se u Sarajevu 25. juna u prijepodnevnim časovima na anti-LGBT protestu.

Protest se održava uoči Povorke ponosa, čiji je cilj unapređenje prava LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini, zakazane za subotu poslijepodne.

Anti-LGBT protest, pod nazivom "Vratite nam dugu", organizira kao i prethodnih godina Sanin Musa, predsjednik stranke "Vjera. Narod. Država". Protest se održava pod motom "Dan tradicionalne/normalne porodice".

Prema izvještaju Ombudsmena BiH, u Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba.

U izvještaju koji je objavljen u maju prošle godine se navodi kako u pogledu zakonskog okvira u BiH nisu preduzeti konkretni koraci ka uređenju zajednice života istospolnih osoba, dok pojam interspolnosti nije definisan pozitivnim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Po pitanju zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBTIQ osoba, a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove zajednice.

Ovogodišnja BH Povorka ponosa održava se pod motom "Porodično okupljanje". Prva je održana 2019. godine.

LGBT+ zajednica smatra da Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava. Ukazuju na to da Bosna i Hercegovina nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.

XS
SM
MD
LG