Dostupni linkovi

Rudari na protestu u Sarajevu: 'Ostajemo do ispunjenja zahtjeva'


Rudari proveli noć pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Rudari u Sarajevu: Ostajemo pred zgradom Vlade Federacije

Rudari iz svih sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jednom od entiteta u BiH, protestvuju u utorak (23. novembar) ispred zgrade Vlade FBiH, tražeći bolje uslove rada i veće plate.

U obraćanju učesnika protesta, putem megafona, moglo se čuti da će rudari na ulici ostati sve dok im ne budu ispunjeni zahtjevi.

Rečeno je, također, da ne pristaju na pregovore s predstavnicima vlasti Federacije BiH, nego traže da im se ispuni ono što traže.

Rudari su u poslijepodnevnim satima zapalili i vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH, kako bi se ugrijali.

Rudari na protestima zapalili vatru kako bi se ugrijali (23. novembar 2021)
Rudari na protestima zapalili vatru kako bi se ugrijali (23. novembar 2021)

Saobraćaj u blizini zgrade entitetske vlade u utorak je obustavljen, a rudari su palili baklje, te uzvikivali "Napolje, napolje" i "Lopovi".

Utvrđivanje minimalne plate od 1.000 maraka (500 evra), uvezivanje radnog staža radnicima, te ostavke direktora rudnika i direktora Elektroprivrede BiH u čijem vlasništvu se nalazi sedam rudnika, neki su od zahtjeva koji su izneseni na protestima.

Protest rudara u Sarajevu: 'Nikom ne bilo kao nama'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

'Ako rudari stanu, sve je stalo'

Rudar iz Kakanja Mukades Hadžić kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da rudari ne pristaju na planirano umanjenje plata. Također je upozorio da rudnicima nedostaje oprema i mehanizacija.

"Ove godine smo plan ispunili i prije roka, ali nije situacija dobra. Mislim da nam ne bi trebalo platu dirati, nego povećati za nekih deset do 20 posto. Vidite kako je sve poskupjelo. No, oni hoće da platu smanjuju, a ako rudari stanu stalo je sve", kazao je.

Pred učesnike protesta, sa jakim policijskim osiguranjem izašao je u utorak iz zgrade Vlade Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH.

Kako se nije uspio obratiti okupljenima, vratio se nazad u zgradu Vlade FBiH.

Prije protesta, obustavljen je rad u svih sedam rudnika.

Zapaljene baklje na protestu rudara u Sarajevu (23. novembar 2021.)
Zapaljene baklje na protestu rudara u Sarajevu (23. novembar 2021.)

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, za RSE je kazao da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u Federaciji BiH, koji je počeo u utorak u sedam sati ujutro.

"Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti Federacije BiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH" naveo je Husić.

Umanjenje plaća i neuvezan staž

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH organizovao je proteste zbog, kako navode, drastičnih umanjenja primanja rudara, koja su, kako tvrde, predviđena novim pravilnicima o radu i o učinku.

Husić ističe da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 KM (oko 425 evra), smanjuje na 570 KM (oko 285 evra).

Između ostalog upozoravaju da rudarima nije uvezan radni staž, jer su im plaće isplaćivane bez doprinosa za penzijsko osiguranje.

'Više novca za rudnike s boljim rezultatima'

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je, pak, za RSE da pravilnici o radu i učinku idu u korist rudarima.

"Primjenom pravilnika došlo bi do povećanja plate za sve koji ispune plan. Dakle, ukoliko radite i postignete bolje rezultate dobit ćete i više novca dok će oni koji podbacuju biti ‘sankcionisani’. I kad govorimo o sankcionisanju rudari će biti minimalno ili nikako kažnjeni, nego ona ide za odgovorna lica u procesu proizvodnje", ističe Džindić.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH, zaključno s krajem prošle godine, iznosio je skoro 263 miliona eura.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura.

XS
SM
MD
LG