Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: Vučiću rok do 7. januara da 'Rio Tinto' ode iz Srbije


Učesnici protesta u organizaciji pokreta Ekološki ustanak u Beogradu uputili su "ultimatum" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, poništi sve dokumente koji su do sada potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija "proterala iz Srbije".

Umesto blokade puteva koje su organizovane proteklih sedmica, demonstranti su se 18. decembra okupili ispred zgrade Vlade Srbije protiveći se nameri međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma, a protesti su organizovani i u nekoliko drugih gradova u Srbiji.

Sa protesta je zatraženo i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su proteklih sedmica učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih odgovornih za nasilje nad demonstrantima.

Aktivisti i građani koji se protive planu Rio Tinta da eksploatiše litijum na zapadu Srbije smatraju da će ugroziti životnu sredinu. Iz Rio Tinta su više puta odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

Transparenti na protestu ispred zgrade Vlade Srbije, 18. decembar 2021.
Transparenti na protestu ispred zgrade Vlade Srbije, 18. decembar 2021.

Jovanović: Moratorijum na iskopavanje litijuma

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na protestu u Beogradu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do Božića (7. januar) da izbriše iz Prostornog plana projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto i da im dostavi sve što je potpisala aktuelna vlade Srpske napredne stranke, ali i prethodna vlast od 2004. godine.

"On (Vučić) ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto", rekao je Jovanović.

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom "slediti blokade i opšta mobilizacija širom Srbije".

Jovanović je zatražio i uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje "onih koji su tukli građane" na tim skupovima.

Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić poručio je da je nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice, gde je planiran rudnik, potrebno da Vlada Srbije ukine uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma.

Svetlana Bojković: U pitanju je naš opstanak

Na protestu je bila i glumica Svetlana Bojković koja je, obraćajući se okupljenima, poručila da se protesti moraju nastaviti jer je u pitanju "naš opstanak i naše zdravlje".

Ona je citirala pesmu iz popularne serije "Bolji život" s kraja osamdesetih, u kojoj je igrala jednu od glavnih uloga.

"U pesmi o 'Boljem životu' ima još jedan stih koji se često preskoči – jer život traži bolje ljude. To je važno. Nema stajanja, u pitanju je naš opstanak, naš život, naše zdravlje – voda, vazduh i zemlja i to se ne sme dirati. Prema tome, marš Rio Tinto, marš svi rudnici koji devastiraju našu prirodnu sredinu i naravno ljude", rekla je Bojković.

Početak blokade autoputa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

'Zaustaviti progon novinarki'

Organizatori protesta zatražili su i da se prestane sa progonom novinara i aktivista.

Novinarka i glavna urednica "Podrinskih" iz Šapca Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su 17. decembra u tom gradu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se "takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili".

"Glava novinarke i urednice osvanula je juče na poternici na svim banderama, na svim zgradama, automobilima, na stablima, u parkovima u Šapcu. Ta glava je moja", rekla je Kovačević pokazujući plakat sa njenom slikom i porukom "traži se". Na plakatu se kao nagrada nudi "miran san Šapčana".

Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se takođe našao na plakatu, poručio je da ga "nisu zastrašili".

Novinarka iz Šapca Isidora Kovačević na protestu ispred zgrade Vlade Srbije, 18. decembar 2021.
Novinarka iz Šapca Isidora Kovačević na protestu ispred zgrade Vlade Srbije, 18. decembar 2021.

Protest je protekao bez incidenata i bez prisustva uniformisanih policajaca, a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša u centru Beograda bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.

Vulin: Pokušaj destabilizacije Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 18. decembra da su ekološki protesti "pokušaji destabilizacije Srbije" pred izbore koji su najavljeni za april 2022. godine.

"Samo se traži povod za haos. Povukli smo policiju sa protesta, jer policija ne može da obezbeđuje nenajavljene skupove, a od nas nije ni tražena saglasnost", rekao je Vulin za televiziju Pink.

Rio Tinto: Radimo u skladu sa najvišim standardima

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice, gde je kompanija Rio Tinto planirala izgradnju rudika, 16. decembra izbrisan rudnik.

Iz Ekološkog ustanka su naveli da je to "jedan uspešan korak", ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Kompanija Rio Tinto saopštila je 16. decembra da tokom dve decenije poslovanja u Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja "radi u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima".

"Veoma nam je stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici, a podrazumeva se da je za razvoj projekta Jadar potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan", saopštio je Rio Tinto.

U toj kompaniji navode da očekuju da će kroz dijalog "doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje projekat može doneti građanima, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbediti sigurnost projekta i bezbedan život građana uz punu zaštitu životne sredine".

Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.

Vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom je pod pritiskom javnosti 10. decembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a Zakon o eksproprijaciji je povučen.

XS
SM
MD
LG