Dostupni linkovi

Protest radnika ZOI'84 u Sarajevu: Gladni smo i žedni


Više od 150 uposlenika Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 protestovalo je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražeći isplatu plata i uplatu doprinosa. "Izađite da nas ubijete, ako nam nećete pomoći", poručili su radnici. Uz buku pištaljki i sirene za uzbunu, radnici pitaju premijera i ministre jesu li i oni gladni, imaju li doručak i novac za školske knjige djeci.

Tokom jednosatnog protesta jednom od radnika je pozlilo, te je došla ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, koja ga je zbrinula.

Jedan od radnika Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84, Fuad Klančević otac je dvoje školaraca, koji kao i ostali uposlenici ovog preduzeća platu nije primio pet mjeseci.

“Pet mjeseci idemo da zaradimo za frtalja hljeba, gladni smo, žedni smo..”, kaže Fuad.

Ahmed Kerla 30 godina radi u ovom preduzeću. Kaže kako se do sada nikada nisu našli u goroj situaciji.

“Kako se mjenjala politička situacija, tako su se mjenjale i Uprave, po sistemu, ovaj može, ovaj ne može. Mi smo sada ostali sami, znači nismo ničiji. Oni su zaposlili svoj kadar. Došlo je do usijanja, jer su ljudi bukvalno gladni”, navodi Kerla.

Osim plata, radnicima nisu godinu dana uplaćivani doprinosi, pa se sada oni i njihove porodice ne mogu liječiti, tvrdi predsjednik Sindikata radnika preduzeća ZOI'84 Alija Hodžić.

“Imamo mi još kontejnera, imamo dobrih građana koji bacaju hljeb, snaći ćemo se, jer nas nije stid. Hoćemo da živimo”, poručio je Hodžić.

Jedna od uposlenica ZOI-a, Vlatka Maletić pozvala je i nekadašnjeg ministra kulture i sporta, Emira Hadžihafizebegovića da vrati maskotu sarajevske Olimpijade.

“Molimo Emira da nam vrati Vučka, koji je sada u Zagrebu. Otišao je na Zagrebfest.”

Hodžić je u zgradu Vlade KS predao spisak obećanja koja su dobili od Vlade, a koja nisu ispunjena. Hodžić je odnio i knjigu "U znaku Sarajeva", kako bi pokazao šta je ovo preduzeće uradilo za Sarajevo tokom i nakon Olimpijskih igara 1984. godine. Novi protesti zakazani su za ponedjeljak 23.septembra.
XS
SM
MD
LG