Dostupni linkovi

Protest radnika "Vitezita": Tražimo smjenu uprave i plaće


Protest radnika "Vitezita", 13. januar 2014.
Protest radnika "Vitezita", 13. januar 2014.
Radnici Poslovnog sustava Vitezit mirno su prosvjedovali pred zgradom Općine Vitez tražeći smjenu kompletne Uprave zbog nesposobnosti da im osigura plaće i normalne uvjete za proizvodnju.

Stotinjak radnika Poslovnog sustava Vitezit u ponedjeljak su došli pred zgradu Općine Vitez kako bi mirno prosvjedovali protiv aktualnog poslovodstva poduzeća, koje nije sposobno da im osigura dovoljno posla i redovite plaće za izvršenu proizvodnju.

Od aktualnih općinski vlasti traže da spriječe prodaju 128 dunuma zemljišta Vitezita kako bi se namirili povjerioci.

„Ova uprava sa nadzornim odborom samo primaju pare u džep da bi obezvrijedili firmu i vidje li svoju korist. Za ostalo se ništa ne brinu. Nemamo već 20 godina uvezan staž“, ističe Franjo Kovač, radnik Vitezita.
Policija na protestu radnika "Vitezita", 13. januar 2014.
Policija na protestu radnika "Vitezita", 13. januar 2014.

Esad Varupa dodaje:

„Radim 40 godina, a nemam plaću. Kad će proizvodnja krenut, boga pitaj.“

„Krenulo je sa rasprodajom. M1 i M2 su prodani, a sad je trenutačno na programu prodaja 128 dunuma na Brizijaku. Svi nešto traže i naplaćuju, ali radnika nema nigdje. Naša potraživanja su zaboravljena“, kaže Tomislav Mlakić.

Ružica Stojak posljednju plaću dobila je za travanj mjesec prošle godine:

„I akontaciju pred Božić smo dobili od 230 maraka za svibanj prošle godine. A maksimalna proizvodnja je bila u dvanaestom mjesecu. Preko 200 tona je napravljeno proizvoda. Sve je otišlo, a mi nismo dobili plaću.“

Ako se radnicima ne isplati barem jedna plaća, poduzeće Vitezit mogli bi napustiti i radnici osiguranja, koji su od ponedjeljka u štrajku.
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG