Dostupni linkovi

Protest protiv cenzure i zabrana u Novom Sadu


Nevladine organizacije i građani su održali protest protiv cenzure i sve učestalijih zabrana kulturnih događaja u Novom Sadu. Akcija „Ćuti i ne mešaj se!“ je rezultat niza zabrana izložbi i studentskih akcija u glavnom gradu Vojvodine.

Akcija je simbolično započeta u Studentskom gradu Novosadskog univerziteta, na mestu gde je trebalo da se održi studentski festival „Kampus fest“. Ovaj događaj je zabranjen zbog toga što je “smetao” Pravnom fakultetu. Kako je ova visokoobrazovna institucija obrazložila svoje protivljenje, studentski festival bi bio “previše bučan” pa bi tako ometao nastavu.

Studenti su, u okviru akcije, trakom ogradili zgradu Rektorata i nosili transparente na kojima je pisalo "Tišina, nastava je u toku", "Ćuti, ne mešaj se" i "Ako nemate ništa protiv, onda ste za".

Organizatorka skupa, Sanja Kljajić kaže za Radio Slobodna Evropa da ne pristaju na način kako se državne institucije ophode prema kulturi i aktivizmu.

“Nama nije ostavljeno ništa drugo, nije ostavljeno dovoljno prostora da rešimo problem na drugi način, osim da pokažemo bunt i da im odgovorimo na ovaj način, i tek onda da idemo na druge organe i da rešavamo problem u okvirima institucija”, kaže Kljajić.

Među “nepoželjnim” kulturnim događajima i institucijama je i omaldinski klub “Culture Exchange”, čiji su strani osnivači proterani iz Srbije.

Nije bolje prošla ni izložba studenata Akademije umetnosti u Kulturnom centru Novog Sada. Naime, jednu sliku na kojoj je prikazana razapeta ljudska figura kako grabi novčanice, zabranio je sam direktor te institucije, Andrej Fajgelj. Nakon ove odluke, studenti su povukli celu postavku, a poslednjih dana novosadski umetnici skidaju svoje izložbe iz galerija u znak protesta.

U akciju su se uključili i mladi iz Beograda. Maja Mičić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da se ove pojave u Novom Sadu tiču svakoga, jer se ne zna šta će se sledeći put zabraniti ili cenzurisati.

“ Za nas Novi Sad je uvek bio oaza slobode, i nekako ružni događaji koji su se dešvali u drugim delovima zemlje građani i građanske Novog Sada nisu dozvolili da se dese u ovom gradu. Nisu dozvoljavali da sloboda mišljenja i izražavanja bude ograničena i ugrožena. A sada imate situaciju da se to menja. I mi se osećamo prozvanim”, naglašava ona.

Stotinak učesnika skupa je poručilo da neće ćutati pred ovakvim zabranama.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link



Nakon protesta održana je i debata o problemu zabrane kulturnih sadržaja, koju je trebala da prati izložba dokumentarnih fotografija o istorijatu “Kampus festa”. Veliki deo slika je, međutim, povučen sa obrazloženjem da studenti-fotografi ne žele da budu izloženi eventualnoj zabrani ako se njihove slike pojave na ovom protestnom skupu.
XS
SM
MD
LG