Dostupni linkovi

Nakon što je zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu na suđenju Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i gencoid u BiH, izjavio da je Adil Osmanović, aktualni predsjednik Skupštine opštine Bratunac, ubio pet Srba tokom 1992. godine, u tom gradu je u petak održan protest. Tridesetak mještana tog grada zatražilo je sankcionisanje Osmanovića.

Taj svjedok je pomogao srpskom narodu da progleda, a tužioci ne treba da ćute nego treba da procesuiraju i da gospodin Osmanović Adil dokazuje nevinost iz zatvora kao što to mnogi Srbi čine u zatvorima“, kaže Vojin Pavlović, organizator protesta.

Adil Osmanović Taran ima debeo alibi da obori izjavu zaštićenog svjedoka, kao i zahtjeve protestanata:

„Komentarišem da je to apsurd. Svi građani Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice znaju da ja nisam za vrijeme rata bio u Bratuncu, u Konjević Polju i da nikakve nema veze nemam s tim. Tražim od svih relevantnih institucija da istraže taj slučaj i da skinu ljagu sa mene i moje porodice.“

Građani Bratunca imaju podijeljeno mišljenje o ovom slučaju. Dok jedan kaže:
„Uhapsite Tarana, nemam ja ništa protiv njega, niti znam da je on činio zločine, ali nek sjedi u Hagu i neka dokazuje“, drugi ga brani: „Mi mnogi Bošnjaci tvrdimo da je ovo on nije napravio. Svi stojimo iza toga.“

„Ako je kriv, neka odgovara, ako nije, neka predsjedava“, porućuje jedan od stanovnika Bratunca.

U utorak će odbornici na sjednici Skupštine raspravljati o ovom slučaju, a tog dana najavljen je ponovni, mirni protest građana Bratunca.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG