Dostupni linkovi

Protest prosvetnih radnika u Srbiji zbog nasilja u školama


Protest prosvetnih radnika u Beogradu zbog nasilja u školama, 1.12.2022.
Protest prosvetnih radnika u Beogradu zbog nasilja u školama, 1.12.2022.

Nekoliko stotina prosvetnih radnika okupilo se 1. decembra na protestu na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda, a ovaj protest se, prema navodima organizatora, održava istovremeno u 47 gradova i opština u Srbiji.

Protest nosi naziv "Stop nasilju u školama", a na protest je pozvala ranije Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a skupu su se pridružile i druge sindikalne organizacije.

Povod protesta bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog jezika iz Tehničke škole u Trsteniku, u centralnoj Srbiji.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio snimak gde trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku maltretiraju profesorku.

Na snimku se vidi kako joj jedan od učenika izmiče stolicu, nakon čega profesorka pada na pod učionice, dok drugi snimaju. Dvojici učenika je izrečena mera isključenja iz škole.

Jedan od transparenata na protestu prosvetnih radnika u centru Beograda, 1.12.2022.
Jedan od transparenata na protestu prosvetnih radnika u centru Beograda, 1.12.2022.

Na inicijativu sindikata obustavljena je i nastava u više stotina škola u Srbiji.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, uputila je sa govornice kritike Ministarstvu prosvete jer nadležni, kako smatra, minimizuju probleme u prosveti, a da su prosveti radnici u teškom položaju.

"Radimo u školi degradirani sa platom ispod republičkog proseka. Mladi ljudi ne mogu da se zaposle za stalno (na neodređeno vreme, prim. aut.), nego rade na određeno vreme 20 godina. Kitimo se perjem Evrope, a u našim odeljenjima sedi po 35 đaka", rekla je ona.

Snežana Romandić Petrović, predsednica Unije sindikata škola Beograda, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su prosvetari izašli na ulicu sa jednim zahtevom – da dobiju neki oblik statusa službenog lica "da bi postojale jasne procedure, a ne komplikovane kao do sada da bismo mogli da se osećamo zaštićeno".

"Svaki vid nasilja je zabranjen, ali trenutno epilog svega je da nastavnik mora u privatnoj tužbi da tuži roditelja i to se ne dešava. Država bi trebalo po automatizmu da pokreće neki postupak jer mi nismo u statusu privatnih lica u školi, već zaposleni", kaže ona.

Pojedini sindikati su protest u Beogradu istim povodom organizovali dan ranije, 30. novembra.

Protest i obustava nastave u Užicu

Na protestu u Užicu u zapadnoj Srbiji okupilo se oko 200 prosvetnih radnika.

Nastava je obustavljena potpuno u tri srednje škole, a u nekim školama neće biti održan prvi čas, rekao je za RSE Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Užicu, član Glavnog odbora Unije.

Protest prosvetnih radnika u Užicu, na zapadu Srbije, 1.12.2022.
Protest prosvetnih radnika u Užicu, na zapadu Srbije, 1.12.2022.

"Izmenom propisa koji se bave regulisanjem nasilja u školama, nama su vremenom 'izbijali' jedan po jedan pedagoški alat za rad. Došli smo do toga da se popunjavanjem formulara i papira nasilje u školama ne rešava“, kaže on.

Reakcija Ministarstva prosvete Srbije

Iz Ministarstva prosvete Srbije su 29. novembra saopštili da je na inicijativu ministra osnovana Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar prosvete Branko Ružić je u intervjuu za N1 30. novembra, između ostalog, rekao da je broj prijava nasilja protiv nastavnika "u najmanjem mogućem procentu".

Ružić je takođe rekao da "status službenog lica donosi prava, ali i mnogo veće obaveze i krivično-pravnu odgovornost" tvrdeći da se neki sindikati prosvetnih radnika ne zalažu za to rešenje.

XS
SM
MD
LG