Dostupni linkovi

Protest prosvetara u Užicu: Država da nas zaštiti od nasilja


Protest prosvetnih radnika u Užicu
Protest prosvetnih radnika u Užicu

U Užicu je u četvrtak, 5. decembra, uveče održan protest prosvetara predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja zbog sve češćeg nasilja nad prosvetnim radnicima.

Neposredni povod bio je napad na učitelja u užičkoj Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ na koga je nasrnuo njegov bivši đak, koji sada ima 21 godinu. Napadač je prijavljen policiji i protiv njega je podneta prijava.

I dve profesorke Ekonomske škole u Užicu bile su izložene pretnjama od strane istog učenika, koji je pohađao tu srednju školu.

Na protestu se okupilo oko stotinu prosvetnih radnika, a sa skupa je upućen proglas kojim su užički prosvetari poručili da neće trpeti nasilje.

“Radeći jedan od najznačajnijih poslova za budućnost dece često smo izloženi pritiscima, uvredama, a sve češće i fizičkim napadima, ali se ti događaji prećutkuju ili brzo zaboravljaju. Posebno bole batine koje dobijamo od svojih učenika. E, zbog toga smo se okupili da kažemo da te batine ne želimo više da trpimo. Država je propisala čitav niz mera, protokola kojima se sprečava nasilje u školama, međutim nigde ništa ne piše o tome šta se radi kada se nasilje dogodi nad nastavnikom. I zato smo ovde da zatražimo pravo na sopstevnu bezbednost”, rekao je jedan od organizatora protesta, profesor Tehničke škole “Radoje Ljubičić”, Branko Nikolić.

Ružica Marjanović, profesorka knjževnosti u Užičkoj gimnaziji upitala je gde su ostali prosvetni radnici Užica, ali i roditelji.

“Ako ne umemo ili ne smemo da se izborimo za sopstevno pravo da dostojanstveno radimo, onda se mi svi nalazimo u velikom problemu. Zastrašujuće je što nas je ovako malo jer u Užicu ima mnogo više prosvetnih radnika. Roditelja prosvetnih radnika ima mnogo više nego što nas je ovde. To nije samo naše pitanje”, rekla je ona.

Prosvetni radnici se ne smeju plašiti nikoga, a škola mora ostati mesto slobode poručila je Ružica Marjanović, koja je i organizatorka niza kulturnih manifestacija u Užicu, poput književnog festivala “Na pola puta”.

“Kažu nam, zaključajte škole da ne ulaze nepoznata lica. Ne, ne smemo se zaključavati, škola mora da ostane mesto slobode, mesto slobodne misli i mesto razgovora. Moramo da nađemo način da zaštitimo sami sebe u školi, ali i izvan škole. Mi smo profesori 24 sata. Ja neću policijsku pratnju, ja neću policajca na vratima škole u kojoj radim. Ja hoću slobodu, da mogu precizno da radim svoj posao. Hoću solidarnost svojih kolega, hoću solidarnost roditelja”, rekla je Marjanović.

Učesnici protesta pozvali su roditelje i celokupnu javnost da podrže prosvetne radnike u borbi za sigurne škole, a državne organe da preduzmu mere kako bi se svi u školama osećali bezbedno.

XS
SM
MD
LG