Dostupni linkovi

Protest poljoprivrednika zbog prijedloga budžeta FBiH


Protesti ispred zgrade Vlade FBiH
Ispred zgrade Vlade FBiH, na mirnim protestima, okupilo se oko stotinu poljoprivrednika. Nezadovoljni su predloženim sredstvima za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji u budžetu Federacije za 2013. godinu. Zahtjevaju od federalne Vlade da povuče ovakav prijedlog budžeta.

Poljoprivrednici traže da Vlada Federacije BiH pored predviđenih 78 miliona KM za poticaj u 2013. godini,isplati i dug iz 2010., 2011. i 2012. godine, koji iznosi oko 30 miliona KM. Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, Avdo Muslimović kaže za RSE:

“Mi smo tražili 188 miliona KM, što Vlada u ovom momentu ne želi da čuje. Vlada nudi 78. Dug za 2010., 2011. i 2012.godinu je oko 30 miliona. To znači bilo bi oko 108 miliona i eto napravili bi neki kompromis, ali da se očiste dugovanja, a ne da nam se uvijek podmeće za narednu proračunsku godinu i da kažu da je to taj poticaj, ali ustvari nije”.

Bez redovne isplate poticaja, poljoprivrednici ne mogu privređivati.Ukoliko federalna Vlada ne isplati dugovanja za poljoprivredne poticaje iz prethodne dvije i ovu godinu, poljoprivrednici traže da vlada povuče ovakav prijedlog budžeta. Da neće odustati od prava koja ih slijeduju potvrdili su danas sa platoa ispred zgrade federalne Vlade:

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

XS
SM
MD
LG