Dostupni linkovi

Protest podrške uhapšenima u Azerbejdžanu tokom Dačićevog govora


Protest

Aktivisti „Civic solidarity platform“, asocijacije nevladinih organizacija iz država članica OEBS-a, protestovali su u ponedeljak tokom otvaranja skupa u Varšavi zahtevajući oslobađanje oko šezdeset aktivista i novinara zatvorenih u Azerbejdžanu. Oni su u majicama sa licima zatvorenih, stajali u toku govora predstavnika azerbejdžanske delegacije, ali i predsedavajućeg OEBS-a srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

U izjavi za RSE izvršna direktorka Helsinškog odbora za Srbiju Izabela Kisić, podseća da su po zatvorima u Azerbejdžanu i mnogi članovi „Civic solidarity platform“:

„Zahtevamo oslobađanje zaštitnika ljudskih prava i novinara koji su u zatvorima zbog njihovog rada pod lažnim optužbama i na osnovu politički motivisanih suđenja. Takođe zahtevamo da se odmah prestane sa pritiscima na civilno društvo i medije u Azerbejdžanu, gde su mnoge vodeće organizaciji i mediji zatvoreni, čime se preti uništavanjem civilnog društva u toj zemlji. To je sve naravno u suprotnosti sa obavezama OEBS-a. Stajali smo tokom govora direktora OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Majkla Džorža Linka, tokom govora budućeg predsedavajućeg OEBS-om predstavnika Nemačke, kao i tokom govora ministra inostranih poslova Srbije i predsedavajućeg OEBS-a Ivice Dačića“, navela je Kisić.

Dačić je inače otvorio redovni godišnji samit Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, pod nazivom "Implementacioni sastanak ljudske dimenzije".

  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

XS
SM
MD
LG