Dostupni linkovi

Protest u Podgorici zbog nekažnjivosti nasilja nad ženama


Sa protesta ispred Vlade Crne Gore zbog niske sudske kazne u procesu protiv Dalibora Nikolića čija je supruga Zimrita Nerda preminula nakon što je više sati tukao.
Sa protesta ispred Vlade Crne Gore zbog niske sudske kazne u procesu protiv Dalibora Nikolića čija je supruga Zimrita Nerda preminula nakon što je više sati tukao.

Više nevladinih organizacija protestovalo je ispred Vlade Crne Gore u Podgorici zbog presude Višeg suda kojom je Dalibor Nikolić osuđen na 12 godina zatvora, iako je utvrđeno da je satima brutalno premlaćivao suprugu Zimritu Nerdu od čega je preminula.

Sestre Zimrite Nerde na protestnom skupu ispred Vlade Crne Gore
Sestre Zimrite Nerde na protestnom skupu ispred Vlade Crne Gore

Okupljenima se obratila Miranda Nerda, koja je saopštila da je njena sestra Zimrita trpjela brutalno nasilje 11 godina.

"Svaki dan dvadeset novih modrica. Gdje je pravda? Traume njene djece će zauvijek da traju. Mislila sam da će monstrum dobiti lekciju", saopštila je kroz suze Miranda Nerda.

Ona je pozvala građane da dignu glas da se isto ne bi dogodilo njihovim majkama, sestrama i kćerkama.

Viši sud je presudu donio 11. decembra. Sud je odbacio tužilačku kvalifikaciju da je Nikolić počinio teško ubistvo za šta je predviđena zatvorska kazna od 40 godina i osudio ga na 12 godina za krivično djelo "nasilje u porodici sa smrtnom posljedicom".

Više državno tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu, zbog činjenice da je sud izmijenio pravnu kvalifikaciju krivičnog djela.

Poruke Vladinim zvaničnicima sa građanskog protesta
Poruke Vladinim zvaničnicima sa građanskog protesta

Oko stotinak okupljenih u organizaciji Centra za ženska prava, nosili su transparente kojima su osudili nisku kaznu koja je dosuđena okrivljenom za smrt Zimrite Nerde i upozorili državu da ne štiiti žrtve nasilja.

Građanski protest ispred Vlade Crne Gore
Građanski protest ispred Vlade Crne Gore

Transparentima je poručeno: "Žrtva femicida u Crnoj Gori dva puta umire", "Ne želim biti hrabra, želim biti sigurna", "Smrt patrijarhatu, ne ženama", "Nisi muško ako si nasilnik".

"Zahtjevamo efikasan sistem koji će spriječiti nasilje i zaštititi žrtve. Nećemo odustati dok ga država ne uspostavi", navodi se u zahtjevima.

Sa građanskog skupa je poručeno da će protesti biti nastavljeni ukoliko Vlada ne pokrene mehanizme protiv nekažnjivosti nasilja.

Sud je prihvatio iskaz Dalibora Nikolića da 'nije namjeravao da ubije svoju suprugu', iako je tokom suđenja utvrđeno da je satima tukao Zimritu Nerdu, palicom i pesnicama, pred njihovo troje djece.

Od Nikolićevog udarca pesnicom u glavu pala je u komu i poslije šest dana preminula u Kliničkom centru.

Obdukcijom su konstatovane brojne povrede na glavi, izliv krvi na mozak, nagnječenje lobanje, prelome kostiju na rukama i nogama usljed više desetina udaraca pesnicama i bezbol palicom.

Ovo je drugi protest povodom ove presude.

Prvi je održan 12. decembra. Tada su nevladine organizacije protestovale ispred Višeg suda tražeći da se ispravi presuda, ocjenjujući je sramno niskom.

Viši sud je istog dana saopštio da 'razumije oštru reakciju javnosti na presudu Nikoliću' te poručio da će se o presudi izjasniti drugostepeni sud.

XS
SM
MD
LG